Kerabu Rumpai Laut Yang Enak!

12:10 PTG

Jom ratah Kerabu Rumpai Laut .....
Biasanya kakak ipar dan juga biras Amie rajin buat kerabu rumpai laut. Setiap kali kalau ada kenduri atau makan-makan keluarga di kampung, memang sering sangatlah kerabu rumpai laut yang dapat kami nikmati. Macam-macamlah versi yang dihidangkan. Pelbagai jenis campuran bahan yang digunakan. Semuanya sedap-sedap belaka. Biasanya mereka gunakan rumpai laut segar.
Kali ini Amie cuba buat di dapur sendiri. Kalau sudah namanya dapur sendiri, sudah tentulah bahan-bahan yang digunakan juga ikut citarasa sendiri yea.... he he heeee.... Amie tak gunakan rumpai laut segar, sebaliknya gunakan rumpai laut yang sudah dikeringkan dalam bungkusan, dan kemudian Amie rendam selama sehari semalam supaya benar-benar kembang dan lembut.

Kerabu Rumpai Laut enak diratah begitu saja, dan sudah tentunya bertambah enak kalau bertemankan ikan bakar! Adeeehhhh.... Encik Suami nampak begitu berselera menikmatinya sampai berpeluh-peluh! Bukan apa... Amie sengaja bubuh cili padi lebih dalam kerabu! Biarpun pedas tapi tetap tak puas menikmatinya dalam jumlah yang sedikit! Amie hanya rendam lebih kurang 80 gram rumpai laut tapi hasil rendaman sehari semalam, rumpai laut yang mengembang menghasilkan kerabu yang cukup banyak untuk hidangan kami sekeluarga... he he hee hanya Amie dan Encik Suami saja yang makan!

Jom kita lihat bersama apa bahan yang Amie gunakan untuk olahan Kerabu Rumpai Laut ini.

Bahan-bahan:
80 gram rumpai laut kering - rendam semalaman atau sehari semalam - cuci bersih dan toskan airnya - potong ikut saiz kegemaran
1/2 cawan perahan limau kasturi
3 sudu makan gula pasir
1/2 sudu teh garam

Bahan hiris / cincang :
1 biji timun - kupas kulit dan buang empulur
2 biji mangga muda
1 kuntum bunga kantan
1 biji cili merah
1 biji cili hijau
7 biji cili padi

Bahan tumbuk:
1/2 cawan udang kering - rendam hingga lembut
7 biji cili padi

Cara:
1. Gaul kesemua bahan di atas.
2. Biarkan selama 15 minit.
3. Sedia untuk dihidangkan.
4. Jangan lupa... untuk rasa yang lebih enak, hidangkan bersama ikan bakar!

Eh... terlupa nak cerita... orang kata elok makan rumpai laut tau. Kononnya boleh buat kulit awet muda he he heee!

5 comments

  1. Salam kak Amie..

    Wana suka sangat makan rumpai laut ni..memang tambah selera bila ada ikan bkar.. :)

    BalasPadam
  2. KAK AMIE MANA NAK BELI RUMPAI LAUT KERING NI, SAYA KT PENANG

    BalasPadam
  3. http://lengliyshop.net/obat-pembesar-penis/maxman-capsule-mmc.html

    BalasPadam
  4. Pembekal Rumpai Laut Kering Sabah

    https://shopee.com.my/soflin?smtt=0.0.9

    BalasPadam
  5. Pernah makan kuat bau hanyirnye.. tapi still boleh telan.. sedap jugak.. tapi klu latok perhhh memang sedap suka sangat makanan Sabah.. walaupun saya orang Perak je..hehe

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe