Kacang Gajus Buat Kudapan

9:07 PTG

Masa begitu pantas berlalu...
Tak terasa setahun telah menghilang, dan akan menjelang kembali Ramadhan ... hanya beberapa hari sahaja lagi. Dan kemudiannya, tibalah Syawal. Mudah-mudahan Ramadhan kali ini memberi lebih banyak keberkatan dalam hidup kita, dalam amal ibadat kita... in shaa Allah. 
Cerita tentang Ramadhan yang akan diganti dengan kedatangan Syawal, sudah tentunya mula terbayang juadah hari raya. Selain juadah utama seperti ketupat rendang, pastinya ada kuih muih dan segala biskut sebagai pelengkap hidangan. 
Antara kudapan wajib hari raya yang Amie sediakan sudah semestinya kacang gajus goreng. Amie hanya perlu goreng dengan menggunakan marjerin, tanpa garam atau perasa lain. Mmmm... nampaknya kacang goreng gajus merupakan antara kudapan yang terlaris selain popia mini!

Petang tadi Amie kononnya cuba-cuba olah kacang gajus agar lebih berperisa. He he heee... kita tengoklah apa kejadiannya di bawah ini.

Amie campurkan kacang gajus goreng bersama bawang putih goreng, ikan bilis goreng, daun kari serta sedikit serbuk kari. Garam tak bubuh, sebab ikan bilis dah ada rasa masin. Ikan bilisnya pula, selepas Amie bilas dan toskan airnya, Amie taburkan sedikit tepung beras, nak bagi rasa rangup sikit.

Bahan-bahan:
600 gram kacang gajus
200 gram ikan bilis
2 cawan hirisan bawang putih
1 sudu makan serbuk kari
3 tangkai daun kari - lurutkan
minyak

Cara:
1. Goreng bawang putih hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan.
2. Dengan menggunakan minyak bekas gorengan bawang putih tadi, gorengkan kacang gajus bersama daun kari. Angkat apabila kacang gajus berwarna kuning keemasan. Toskan.
3. Seterusnya goreng ikan bilis hingga garing.
4. Dalam sebuah bekas, campurkan kesemua bahan dan taburkan serbuk kari. Gaul rata.
5. Biarkan sehingga sejuk dan kemudian simpan dalam bekas kedap udara.

Nampaknya kudapan seperti ini hanya boleh berada di dapur saja.... Amie & Encik Suami makan, susah nak berhenti!

5 comments

  1. Mmmg sedap kacang gajus ni.. sebab lemak sangat.. apa lagi kalau digoreng mcm ni...

    BalasPadam
  2. Sedapnya Amie. Nak buatlah untuk raya nanti. Terima kasih Amie.

    BalasPadam
  3. saya tak boleh berenti kalau makan kacang gajus!tak tau lah macam mana nak berenti kalau dapat makan yang Amie buat ni..

    BalasPadam
  4. salam singgah ...sedapnya kak amie.. ini yang paling mengidam ni ..

    BalasPadam
  5. sangat menarik! saya tak pernah mkn gajus dgn ikan bilis.. mesti sedap!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe