Juadah Berbuka Puasa : Mee Goreng Ringkas, Popia Otak-Otak & Jus Avokado

8:13 PTG

Kalau berbuka puasa bersama Bonda, mesti... wajib ada pembuka mulut yang manis, cukuplah manis-manis buah atau manis-manis manja. Kalau tak ada kurma, Bonda akan cari juga makanan yang manis seperti pisang, dan sudah tentunya ada kolak! He he heee... kolak yang dimaksudkan ialah pengat. Macam-macam jenis pengat Bonda sediakan. Hari ini pengat keladi, esok pengat pisang, lusa pengat ubi, tulat pengat keledek....oooooh! Macam-macam jenis manisan yang berbeza akan terhidang sebagai juadah berbuka puasa. Dan sudah tentunya bubur som-som yang lemak manis tidak ketinggalan... bukan buat setiap hari, tapi jiran keliling rumah akan saling bertukar juadah dengan bubur som-som tadi!
Lepas alas perut dengan manisan, kami tunaikan solat Maghrib. Maknanya makan berat dikemudiankan. 
Itu cerita dulu....
Ini cerita hari ini.....

Encik Suami memang suka makan mee goreng dari zaman dahulukala. Kalau boleh setiap kali berbuka puasa dapat mee goreng kosong pun jadilah... katanya! Dia tak makan nasi kalau dah makan mee goreng. Anak-anak pula, tidaklah terlalu memilih menu. Apa yang dihidangkan itulah yang dijamah. Amie pula, dapat jus buah segelas dua sudah memadai. Jadi, eloklah Amie goreng mee yang ringkas, tapi bubuh perencah lebih sedikit sebab Fairuz & Fuad pasti akan mencari bahan perencahnya. Tak perlu masak nasi sebab mee goreng, popia otak-otak, jus avokado sudah cukup mengenyangkan. Encik Suami pula rajin tolong potong tembikai. Cukuplah!

Amie tak bubuh cili kisar, sebab tak mahu rasa pedas... Firdaus pun nak ikut berbuka puasa tau! Nanti kepedasan pulak bujang kenit tu! Kalau anda suka pedas, bubuhlah cili kisar atau hirisan cili.

Bahan-bahan:
500 gram mee basah / mee kuning - bilas dan toskan
400 gram isi / dada ayam - hiris nipis / kecil
10 ketul lobster ball - belah 4
1 cawan hirisan lobak merah
15 batang daun kucai - potong sepanjang 3 cm 
2 sudu makan sos tiram
2 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos tomato
5 sudu makan kicap manis
1 sudu teh serbuk pati ayam
1 labu bawang besar - cincang
3 biji bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
4 sudu makan minyak

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang merah dan bawang putih hingga kekuningan.
2. Masukkan isi ayam dan tumis lagi hingga masak.
3. Tambahkan hirisan lobak merah dan lobster ball. Gaul rata.
4. Masukkan mee basah / kuning, sos tiram, sos cili, sos tomato dan kicap manis.
5. Gaul sebati dan kemudian taburkan daun kucai serta serbuk pati ayam.
6. Kacau sekali dan dua dan padamkan api dapur.



Alhamdulillah.... hari ini kami berbuka puasa tepat pukul 6.24 petang.

4 comments

  1. Selamat berpuasa kak amie..lama tak singgah sini..

    BalasPadam
  2. Selamat berpuasa kak amie..lama tak singgah sini..

    BalasPadam
  3. Salam Amie...nampak menyelerakn mee goreng tu...yg penting kluarga suka & mengenyangkn.Alhamdulilahhh..

    BalasPadam
  4. Alhamdulillah..macam ni pun best buka puasa.ringkas tapi sedap.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe