Jom Makan Nasi Goreng.... Nasi Goreng Kampung & Mangga Lassi!

3:58 PTG

Apa cerita hari ini?
Baru saja buka tingkap di ruang tamu... nak buka tiga bulan sekali pun susah. Kononnya nanti masuk habuk... debu dari jalan besar di seberang sana. Agaknya nanti anak-anak pun tak tahu apa fungsi tingkap! Apa fungsi tingkap sebenarnya ye?
Amie buka sebab nak rasa tiupan semilir angin... sebab di dalam rumah rasa panas membahang. Kipas angin yang berpusing pun macam tak berfungsi. Baiklah cari angin semulajadi!
Cuaca tiba-tiba mendung.
Gelap. 
Bahang panas seakan beransur hilang.
Barangkali akan hujan  sebentar lagi.
Hmmm... kita cerita tentang dapur.... tadi masuk dapur sekejap saja. Amie balik rumah bawa nasi bungkus. Di sekolah, seorang rakan guru belanja kami satu bilik guru nasi kerabu. Memandangkan Amie baru saja makan mee hoon sup di kantin, Amie bawa pulang nasi kerabu tadi. Sampai rumah, terpandang Fuad... teringat pula tugas memasak! Amie suruh Fuad makan nasi kerabu bungkus. Nak masak mungkin tak sempat sebab Fuad akan ke kelas tuisyen.
Jadi... tak payah masaklah...
Tapi tangan gatal buka peti sejuk, entah apa yang nak dicari. Tiba-tiba mata terpandang beberapa biji mangga masak ranum. Siapa yang simpan mangga... dari mana? Encik Suami kot yang masukkan dalam peti sejuk. Terpandang pula semangkuk besar nasi ...hmmm baru teringat malam tadi dalam keadaan mengantuk dan separa sedar minta tolong Encik Suami masukkan lebihan nasi dalam peti sejuk. Amie kata, Amie nak masak nasi goreng untuk sarapan pagi.... kononnyalah!
Tiba-tiba... rasa macam lapar pulak!
Apa kata kita buat nasi goreng. Mangga tu pulak kita kisar jadikan mango lassi!

Nasi Goreng Kampung  & Mangga Lassi dah siap! Ada pun ceritanya, sebelum goreng nasi, Amie buat mango lassi dulu. Lepas tu cubalah sekali dua teguk... sampailah habis meneguk 2 gelas! Rasa kenyanglah pulak.... Tak apalah, teruskanlah niat nak buat nasi goreng. Nanti kejap lagi rasa lapar pulak! Oh! Bagi sesiapa yang nak buat mango lassi bolehlah tanya Encik Google... sebab mango lassi Amie ini buat ikut citarasa sendiri. Amie kisar isi mangga dengan sedikit yogurt asli dan ketulan ais. Amie tak bubuh gula atau susu sebab Amie nak rasa asli mangga yang memang sudah sedia manis. Kalau ikutkan keaslian resepi lassi seperti di India dan Pakistan, kenalah tambahkan serbuk rempahan seperti serbuk kayu manis, buah pala dan sebagainya. Lain kali kita buat... kita cuba yang bubuh rempah-rempah itu. Jom kita tengok Nasi Goreng Kampung di bawah ini:

Bahan-bahan:
3 cawan nasi putih
3/4 cawan ikan bilis goreng
2 sudu makan isi ikan kering yang ditumbuk halus
3 papan petai - ambil isinya
1 kuntum bunga kantan - hiris nipis
1 sudu teh perencah MAGGI Cukup Rasa
1 sudu makan kicap cair
3 sudu makan minyak

Bahan tumbuk:
2 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
1/2  sudu teh belacan
10 biji cili padi kampung

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga naik bau.
2. Masukkan petai dan nasi. Gaul rata.
3. Tambahkan isi ikan kering tumbuk, ikan bilis greng, bunga kantan, kicap cair dan perencah MAGGI Cukup Rasa.
4. Kacau hingga sebati.
5. Padamkan api dapur.
6. Hidangkan nasi goreng, dan tambahkan bahan hiasan lain mengikut kesukaan.

Ketika ini hujan sedang turun....
Perut pun mula rasa lapar... dan Nasi Goreng Kampung sedang menanti!
Eh! Tiba-tiba Encik Suami buka pintu! Cepat balik hari ini ... kita nak tanya begitu tapi tak sempat nak tanya sebab Encik Suami terus bertanya... Kenapa buka tingkap?
Kita jawab... tadi panas sangat!
Encik Suami pun terus tutup tingkap!
Kita pun tak sempat nak kata apa....
Encik Suami tanya.... masak apa hari ini?
Tak sempat kita sahut... dia sudah menghilangkan diri ke dapur! 
Wokey... kita noktahkan disini.
Kita nak makan Nasi Goreng Kampung dengan Encik Suami.... dan mango lassi juga!

4 comments

  1. Amie, saya nampak petai lah ! OK... nak sepinggan nasi.

    BalasPadam
  2. Selamat Hari Guru Amie! Semoga terus cemerlang dalam mendidik anak bangsa :-)

    BalasPadam
  3. Adda,
    nasi goreng kampung memang sedapkan.

    Faudziyah,
    ho hooo... si mata hijau tu memang suka menggoda orang kan!

    Bearcat,
    terima kasih... in shaa Allah Taala.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe