Kari Kepala Ikan

6:27 PTG

Jom pekena Kari Kepala Ikan hari ni...
Fuad & Fairuz ambil kuahnya saja, makan nasi dengan ikan goreng. Tak mahu makan kepala ikan! Anak-anak memang tak berminat dengan kepala ikan. Kata mereka, cuma kepala ikan! Bukan ada apa-apa yang boleh dimakan! Bagusnya anak-anak kami ni.... jadi hanya Amie dengan Encik Suami sajalah yang ratah kepala ikan! Amie... apalagi... bahagian mata ikan tu yang diterkam dulu!
 
 Jom kita tengok resepinya di bawah ini.


Bahan-bahan:
700 gram kepala ikan merah (pilihlah kepala ikan kegemaran masing-masing seperti kepala ikan jenahak, kerapu dll)
1 cawan santan pekat
1 sudu teh pati asam jawa - bancuh dengan 2 cawan air
2 tangkai daun kari - lurutkan
4 sudu makan serbuk kari ikan
2 biji cili hijau - belah 2, tapi jangan putus
2 biji tomato - belah 2
garam / perasa pilihan secukupnya
1/3 cawan minyak

Bahan kisar:
10 tangkai cili kering
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
2 cm halia

Bahan penumis:
1 ulas bawang putih - dihiris
1 labu bawang besar - dihiris
1/2 sudu teh jintan putih kasar
1/2 sudu teh halba
1 sudu teh biji sawi

 Cara:
1. Panaskan minyak, dan tumis bahan penumis hingga wangi dan kekuningan.
2. Masukkan bahan kisar, diikuti dengan daun kari dan serbuk kari. Jika terlalu kering, tambahkan sedikit air. Masak dengan api perlahan sehingga terbit minyak.
3. Masukkan bancuhan air asam jawa dan biarkan mendidih.
4. Seterusnya masukkan kepala ikan, cili hijau dan tomato, diikuti dengan santan pekat.
5. Masak sehingga kepala kepala ikan masak sempurna.
6. Perasakan dengan garam / perasa pilihan.



3 comments

  1. wah beso nya kepala tu Mie, kaknoor suka ni kepala sbb kurang sikit isi nya suka gigit tulang hahaaha

    BalasPadam
  2. Ini kalau kat kedai mamak nasi kandar mau puloh2 ringgit tu reganya sepinggan.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe