Sotong Masak Lemak Cili Padi dengan Remayung

9:40 PTG

Maafkan Amie kalau tersilap....
Amie masak lemak cili padi sotong torak, bubuh sayur remayung. Sayur ini sesetengah penduduk tempatan panggil sayur raja, peniaga Cina pula panggil sayur licin. Amie pulak memandai panggil sayur remayung.... eh! Betul ke tu?


Sayur remayung warna hijau ini banyak di jual di pekan Kundasang, tapi di gerai sayur di tempat kami biasanya batangnya berwarna merah. Amie pun pernah beli remayung batang merah, tapi selalunya Amie masak remayung hijau seperti gambar di bawah. Bukan apa, setiap kali ipar duai berulang alik ke Kota Kinabalu dan singgah di Kundasang, pasti dibelinya sayur remayung hijau sebagai oleh-oleh untuk kami.
Kalau nak masak sayur remayung ini kenalah hati-hati sikit sebab batangnya berlendir. Masak jangan lama-lama, nanti terlembik pula.
 

 
 Kalau Amie silap... kalau daun ini bukan jenis sayur remayung, maafkan Amie ye...

Bahan-bahan:
500 gram sotong torak - bersihkan dan potong ikut citarasa
20 batang sayur remayung - bilas terlebih dahulu, toskan dan kemudian potong sepanjang 4cm
300 ml santan pekat
1/2 sudu teh serbuk kunyit
garam / perasa pilihan secukup rasa

Bahan tumbuk:
2 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
15 biji cili padi

Cara:
1. Masukkan santan pekat bersama bahan tumbuk dan serbuk kunyit ke dalam periuk.
2. Panaskan di atas api sederhana, dan masukkan sotong.
3. Kacau selalu supaya tidak pecah santan, dan apabila kuah mula mendidih, masukkan sayur remayung.
4. Perasakan dengan garam / perasa pilihan.
5. Kacau lagi supaya tidak pecah santan, dan apabila sayur remayung berubah warna, padamkan api dapur.

Amie gunakan 300ml santan pekat sebab ketika memasak, air sotong akan keluar dan santan akan berubah cair sedikit.

7 comments

  1. As salam kak amie ...
    sedap tu... ser singgah kat dapur kita ada sotong gak hari ni...hihi

    BalasPadam
  2. angger mangan sotong kak, mesti orak mandek li cemil2...orak marem..enak dijambal waeii..kak, sayur kuwi koyo kangkung cameron..

    BalasPadam
  3. dah lama xmsk sotong..nmpk sedap la pulak sotong msk cili api kak amie..

    BalasPadam
  4. bak nak sotong semangkuk... lapar ni Amie

    BalasPadam
  5. kalau tak silap sayur ini ada orang panggil bayam malabari.

    BalasPadam
  6. sedap ye..tak pernah makan sayur ni..insyallah kalau ke sabah nanti boleh cuba :)

    jemput ke blog nana

    BalasPadam
  7. Amie, tengok sotong tu dah terasa lapar...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe