Daging Rusa Goreng Berlada.... Mabeleeessssss.....!

3:49 PTG

Selamat berhujung minggu teman-teman pengunjung yang dihargai.
Agak lama juga tak kongsikan paparan resepi. Kononnya untuk beberapa ketika berikan laluan untuk entri ekspedisi mendaki gunung, tapi tak juga siap-siap.... huhuuuuuu...! Lambatnya internet... tenat sangat, kalahkan siput barbie! Akhirnya ekspedisi entah ke mana, resepi pun tak tersiar juga!
Maafkan daku duhai teman-teman ekspedisi di atas keterlewatan ini. Jua buat teman-teman blogger, terlalu lama rasanya tidak berkunjung ke dapur kalian... adeeeeehhhh! Ingin daku jadi seperti dulu-dulu... berlama-lama ke rumah teman-teman, menyelongkar resepi yang ada, memberi dan menjawab komen.... ah! Harap satu masa nanti akan ada masa yang terluang untuk itu semua.


Hari ini Amie sempat siapkan lauk hidangan tengahari untuk keluarga kecil kami. Alhamdulillah setelah menunggu berbulan, dan berganti tahun akhirnya dapat juga sekali lagi merasa daging rusa @ payau. Memasaknya tidaklah sesukar mana... gunakan sajalah apa-apa bahan yang ada di dapur. Kebetulannya pagi tadi semasa menggoreng cekodok ikan bilis, tiba-tiba terfikir alangkah baiknya kalau terus masak untuk lauk tengahari. kebetulan pula daging rusa yang dinyahbekukan dari malam tadi sudah lembut. Jadi sambil menggoreng cekodok, sambil-sambillah menghiris daging rusa. Perap daging rusa terlebih dahulu dengan 1/2 sudu teh garam dan 1/2 sudu teh serbuk kunyit. Lepas tu Amie goreng hingga masak dan seterusnya Amie tumiskan lada yang dikisar kasar bersama bawang besar dan bahan-bahan lain. Ladanya atau cilinya pula Amie hitung ikut nombor ganjil... saja suka-suka sebab orang kata kalau ikut bilangan ganjil, kepedasannya kurang! Entahlah tak tahu betul ke tidak.... tapi Amie suka saja makan yang pedas-pedas, yang kurang pedas pun telan sajalah tanpa banyak songel!  Untuk tambah aroma, selain bubuh serai Amie tambahkan daun limau purut! Amacam... rasa-rasanya... rasanya sedap tak? Mestilah sedaaaappppp!


Bahan-bahan:
1 kg daging rusa - hiris nipis - cuci dan toskan - perap 15 minit dengan 1/2 sudu teh garam da 1/2 sudu teh serbuk kunyit
1 batang serai - dititik
3 helai daun limau purut
1 sudu teh pati asam jawa
1 sudu teh gula
1 sudu makan serbuk pati ayam
minyak

Bahan kisar halus:
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia

Bahan kisar kasar:
7 biji cili merah
3 biji cili hijau
7 biji cili padi
1 labu bawang besar - belah 6

Cara:
1. Goreng daging rusa hingga masak. Toskan.
2. Ambil 1/2 cawan minyak bekas gorengan daging rusa tdi dan panaskan.
3. Tumis bahan kisar halus hingga wangi. Masukkan serai. Gaul sebati.
4. Masukkan bahan kisar kasar serta pati asam jawa dan tumis hingga pecah minyak.
5. Masukkan daun limau purut, garam, gula dan serbuk pati ayam. Gaul rata.
6. Akhir sekali masukkan daging rusa goreng dan gaul beberapa kali supaya mesra dengan bahan tumisan tadi.
7. Padamkan api dapur.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe