Sedapnya Sambal Bambangan!

4:02 PTG

Hari ini Amie kongsi Sambal Bambangan.... dan resepi ini sesuai benarlah untuk orang yang kelam kabut berebut masa, dan untuk yang takut nak tumbuk cili padi dalam lesung! Amie kisar saja  cili bersama belacan dan sedikit bawang. Lepas tu gaul dengan isi bambangan yang sudah dicincang. Jom tengok resepinya di bawah ini.


Bahan-bahan:
1 biji buah bambangan - kupas kulit dan cincang - bahagi 2
15 biji cili padi
2 biji cili merah
1 labu bawang besar - hiris nipis - bahagi 2
20 gram belacan
1/2 cawan jus limau kasturi
3 sudu makan gula
sedikit garam / perasa pilihan

Cara:
1. Masukkan cili padi, cili merah, belacan, 1 bahagian bawang besar dan 1 bahagian buah bambangan cincang, jus limau kasturi, gula, garam / perasa pilihan ke dalam pengisar.
2. Kisar hingga halus.
3. Campurkan bahan kisar bersama 1 bahagian lagi bambangan cincang.
5. Gaul sebati dan biarkan seketika sebelum dinikmati.

10 comments

  1. buah bambangan ni buah mempelam ke @ macang?

    BalasPadam
  2. kakkkkk!!! sedapnya..kesukaan wana ni kak..makan sama nasi memang buat tambah selera..jadikan cicah ambuyat pun sedap..adui na terliur sudah..

    susah mau cari buah membangan skang ni kak..bukan musim..huu T__T

    BalasPadam
  3. Amie Acik biasa tengok buah bambangan masa kerja airport tapi tak pernah makan dan tak tau rasanya camna

    BalasPadam
  4. sedap Mie bambangan ni kan adusss terliurrr sudah

    BalasPadam
  5. X pernh mkan kak..nk kena Cari jgk bila kesabh nnt..k.nor dh trliur tu..kompom sedap neh.

    BalasPadam
  6. mcmanalah rupa buah bambangan tu ye amie... tak pernah rasa lagi... tp mesti sedap..

    BalasPadam
  7. Eiryz,
    buakan pelam & bukan macang.

    Bbwana,
    ooohh bukan musimnya ye... patutlah Encik Suami bawa sebijik je dari Kundasang!

    Acik,
    rasanya asam2 sikit, dan ada aromanya yang tersendiri.

    BalasPadam
  8. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  9. Kak Noor,
    wah! kalo ada gang suka bambangan memang tak tinggal baki makan bambangan ni kak...

    Zila,
    cari Zila, jangan tak cari.... buah ni kulitnya tebal, tahan lama tapi aromanya pun boleh tahan gak...

    Madiha,
    rupa dia bulat, kulitnya warna sawo matang, isinya bersabut bila dah tua, rasanya asam2 gitu...

    BalasPadam
  10. Amie, saya tak pernah dengar buah bambangan ni, rupanya macamana sis?

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe