Ekspedisi Menawan Puncak Kinabalu (Episod 6) : Pagi 15 Februari 2015 di Taman Kinabalu

11:51 PG

Bertemu kembali dengan sambungan catatan Ekspedisi Menawan Puncak Kinabalu.
Pagi 15 Februari 2015 bersamaan hari Ahad, kami tiba di pintu masuk Taman Kinabalu. Untuk memasuki kawasan ini anda akan dikenakan bayaran sebanyak RM3 setiap seorang. (Jika anda berminat untuk mengikuti trip mendaki Gunung Kinabalu, sila dapatkan info dari internet. Banyak agensi pelancongan yang menawarkan pakej pendakian di samping pelbagai promosi lain yang menarik.) Terima kasih sekali lagi buat Bell dan juga Misa kerana bersusah payah mengurus pakej pendakian kami.


Kumpulan kami dijangkakan akan bersarapan di Balsam Buffet Restaurant pada pagi ini. Restoran ini terletak di bahagian bawah, dan kenalah menuruni anak tangga untuk sampai ke sana. Sebelum ini, setiap kali datang ke sini, Amie tak pernah singgah atau makan di restoran ini, hanya sekadar duduk-duduk di tepi tangga dan ambil gambar di pintu masuk restoran. Walaupun pernah mendaki sebanyak dua kali sebelum ini, juga tidak pernah berkesempatan masuk ke ruang dalam restoran ini. Wah! Rasa teruja pula kali ini sebab berpeluang untuk menikmati sarapan bersama rakan-rakan yang lain. Mungkin ada sesuatu yang menarik... maklumlah restoran di kaki gunung, tentu tak tak sama dengan restoran di tempat lain.

Cantikkan pemandangannya! Bumbung restoran di bahagian bawah, dan di belakang sana sudah kelihatan Gunung Kinabalu dalam sinar cahaya matahari pagi.


Intai-intai dulu Balsam Buffet Restaurant dari bahagian atas.

 Jom turun ke bawah....


Ha... dah sampai pun.


Sementara menunggu rakan yang lain tiba, ambil dulu gambar di depan restoran. Besarnya daun keladi! Entah keladi jenis apa....

Kami beramai-ramai masuk ke bahagian dalam restoran untuk bersarapan. Kebetulannya beberapa hari lagi sambutan Tahun Baru Cina akan berlangsung, jadi hiasan dalaman pun tidak mengenepikan unsur tersebut!
Tengok tu.... Akmi dah tak sabar-sabar nak bersarapan... siap tarik kerusi lagi tu!


O'oooo..... rupanya tidak ada sarapan untuk kami!  Kami diberitahu, untuk sarapan pagi kena bayar RM25 seorang. Yang disediakan untuk kami ialah di bawah ini....

 Bungkusan makanan untuk makan tengahari!

 Syukur Alhamdulillah.... 
Jill pun dengan ringan tulangnya membawa kotak makan tengahari kami ke luar!

 Inilah isinya.... Roti sandwich, sebiji epal dan sebotol air mineral!

Apalagi.... masing-masing dengan bungkusan makanan di tangan. Jadi,  bekalan tengahari itu kami pun makan....

 ... sebagai alas perut sebelum mendaki!

Dalam keadaan perut kosong, dan sejuk itu... makan apa pun sodap! Betul tak Ijat? Macam sedap jewww si Ijat tu makan roti....hiks!


Sebelum meninggalkan restoran dan bungkusan makanan yang kosong, sempat Amie tangkap gambar pelancong dari Jepun ini.... orangnya sangat peramah, senyum, angguk-angguk dan tunduk-tunduk semasa lalu di hadapan Amie. Padahal waktu itu Amie sedang bertelefon... tapi sempat pulak dia berkomunikasi dengan sopan! Agaknya siapalah namanya.... Encik Hiroshima atau Encik Nagasaki?

Hmmmm.... selesailah sudah sarapan pagi kami di perkarangan Balsam Buffet Restaurat, di kaki Gunung Kinabalu yang nyaman dan sejuk dan di hadapannya ada pokok keladi yang besar-besar macam telinga gajah itu.

2 comments

  1. Pernah lunch di sini suatu masa dahulu, orang belanja...masa tu tak pandai sgt dan kenal makanan, tapi makan jer, sedap jer semua rasanya.

    BalasPadam
  2. Meriah ekspedisi ni yer. Hmmmm, belum pernah berpeluang lagi untuk naik Mt Kinabalu. Huish

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe