Sup Kambing Oh Sup Kambing!

4:10 PTG

Hari ini Amie masak Sup Kambing.
Masak cara yang sangat ringkas, tapi tetap sedap. Kalau bubuh bawang goreng lagi sedap, tapi entah ke mana perginya tupperware berisi bawang goreng!
Makan sajalah mana yang ada. Perut pun dah lapar!
Kalau nak masakan sihat, biasanya orang akan rebus dulu daging kambing, lepas tu sejukkan dulu atau masukkan peti sejuk dan kemudian buang bahagian lemaknya yang mengambang di permukaan kuah. Amie pulak... besarkan malasnya, dan sebenarnya tak sabar nak cepat-cepat siap masak.... he hehehheee...

Sup Kambing ini pun Amie masak gaya kampung, tapi taklah bubuh banyak bahan. Cuma gunakan bahan asas saja termasuk rempah-rempahan. Jadi tak adalah bau aroma serai atau lengkuas. Yang ada hanya gabungan aroma halia ditumis bersama bawang besar dan rempah-rempahan seperti kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan bunga cengkih. Itu pun dah cukup menggoda selera!

Bahan-bahan:
1 kg daging kambing (biri-biri) dengan tulang
2 biji kentang - kupas dan belah 4
2 biji tomato - belah 4
3 batang daun saderi - hiris 5 cm panjang
1 labu bawang besar - mayang
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
4 sudu makan minyak
1 sudu makan lada putih - tumbuk
1 liter air
garam / perasa pilihan

Bahan kisar:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
3 cm halia
1 sudu makan ketumbar biji
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang hingga wangi.
2. Masukkan bahan kisar dan tumis hingga sebati.
3. Masukkan daging kambing. Balik-balikkan sehingga daging kambing kelihatan layu dan berubah warna.
4. Tambahkan air. Biarkan sehingga mendidih.
5. Masukkan kentang dan batang saderi. Perlahankan api dapur ke tahap sederhana.
6. Tutup periuk dan renihkan sup kambing hingga daging dan kentang empuk.
7. Masukkan tomato, dan perasakan lada putih serta garam / perasa pilihan.
8. Hidangkan panas.

 Bismillah....

9 comments

  1. Alahai.. Sedapnya.... Sup kambing makanan kegemaran saya ni.. :)

    BalasPadam
  2. Eiiii...rasa nk cubit2 Amie ni taww... selalu tayang menu fav kite... aaargh... terlior..!!

    BalasPadam
  3. Haffizul,
    simple dimple aje resepinya

    Gee,
    mari cubit-cubit daging kamben tu ha hahaha...

    Adda,
    jemput... jemput

    BalasPadam
  4. Aslmkm kak amie..
    saya kan..tunggu orang buat kenduri je baru hadap sup kambing ni..haha..

    BalasPadam
  5. Salam kak amie.. tun ni kann.. smp sekarang tekak ni xleh masuk kamben.. daging pon kalau masak gulai ke, goreng kunyit ke baru blh makan.. kalau ada lagi bau2 hamis dia tuu alamat xsentuh la. huhu.. husben tun suka mkn kamben, kalau dia teringing dia kene masak sendiri. hahaha.. sbb tun xtahan bau dia.

    BalasPadam
  6. Anna,
    bestnya kalau dapat hadap sup di tempat kenduri... mesti rasanya berganda sedap sebab hasil kerjasama masak-memasak kan...

    Zanita,
    tq...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe