Soto Ayam Yang Ringkas Dengan Menggunakan Bumbu (Soto Ayam) Masakan Indonesia

5:16 PTG

Setiap hari rasa kesunyian walaupun sebenarnya sibuk menyiapkan tugasan yang mesti diselesaikan menjelang hari Ahad ini. Apa tidaknya, terpaksa bersendirian di rumah hanya bertemankan televisyen yang dibuka... sesekali mata mendongak melihat siarannya, dan kebanyakan masa mata menatap tugas yang digalas siang dan malam.
Awal pagi lagi Encik Suami sudah hantar Firdaus ke kampung. Fairuz pulak setiap hari asyik ikut ke sana sebab di kampung boleh bermain dengan sepupu-sepupunya. Fuad pulak pagi tadi pergi ke gym, balik tengahari tadi untuk solat Zohor dan kemudian ke hospital untuk temujanji dengan doktor giginya.
Syukurlah ada Mr Lappy yang setia di sisi.... sekurang-kurangnya ada teman di sini.
Wokeh.... sunyi dan sepi sebenarnya tidak mampu untuk mengubati rasa kelaparan! Menjelang tengahari akhirnya bergegas juga ke dapur mencari apa yang ada untuk dijadikan alas perut. Dan inilah hasilnya.... Soto Ayam!

Soto Ayam ini Amie hasilkan dengan cara yang paling mudah! Tidak seperti selalunya, terpaksa mengambil masa yang agak lama untuk menyiapkannya.

Soto Ayam ini terhidang gara-gara dua hari yang lalu terjumpa beberapa bungkus perencah soto yang Amie beli di Pasar Tanjung di Tawau tahun lepas! Tahun lepas.... tapi masih boleh digunakan sebab tarikh tamat tempohnya pada Disember 2015!

Memang teringin nak makan soto tapi bila fikir semula, malas nak buat sebab banyak remeh temehnya yang perlu disediakan. Bila tengok di belakang bungkusan perencah soto ayam tadi... Amie dapati penggunaannya sangat mudah! Jom kita cuba baca.... masak ayam dengan bumbu (perencah) dengan 1. liter air. Kemudian cara menghidangkannya pula hanya perlu letakkan hirisan kentang rebus, ayam, suhun, seledri (daun sup), bawang putih goreng dalam mangkuk, tuang kuahnya yang panas dan tambahkan beberapa titisan air limau nipis. Duh! Tak perlu pegedil bagai....

Bila dibelek-belek bahan perencahnya diperbuat daripada bawang merah, bawang putih, garam, minyak, halia, kunir (kunyit?) serai, lada putih / hitam dan juga daun limau purut. Tambahnya lagi kalau kurang masin boleh tambah garam!

Soto Ayam sudah siap! Tambahkan sedikit hirisan cili, telur rebus dan sambal kicap...  yummy! Pada Amie menu ini menu sihat sebab semuanya direbus saja! Tak sabar menunggu Firdaus pulang... nak suap kuah soto sebab dia suka sup!

4 comments

  1. memang mudah kan kalau gitu...skg ni semua nak cepat...apapun soto memang x jemu makan & kalau makan mau bermangkuk mangkuk...

    BalasPadam
  2. saya pun kadang2 sunyi kalau dua budak lelaki tu tak ada,kalau ada pun sunyi sendiri juga ,mana la budak2 tu nak menempek kat kita sebab dah besar,mujur ada dapur maya ni.

    BalasPadam
  3. Senang ya ada rempah soto segera, bila2 lapar terus masak

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe