Sesekali Menyedut Siput : Sluuuuurrrrrppppp!

10:51 PTG

Assalamualaikum teman-teman...
Mudah-mudahan banjir yang melanda sebahagian negeri di pantai timur di negara kita akan segera surut. Dan mudah-mudahan juga usaha mencari dan menyelamat pesawat AirAsia Indonesia yang hilang dari radar akan segera menemukan hasilnya... kita hanya mampu harapkan yang baik-baik saja..... amin ya Allah.

Hari minggu nan suram ini, Amie kongsikan resepi siput sedut... yang belum sempat dijadikan entri semasa Amie bercuti tempohari. Amie masak siput ini di rumah Bonda.

Masakan saya di hujung minggu,
Rebus asam batang keladi,

Nasi panas sedang menunggu,
Bersama siput lemak cili padi.

Resepinya biasa-biasa saja. Yang ingin Amie rasai ialah menyedut siput itu.... Kalau dulu, leka menyedut siput bermangkuk-mangkuk, sekarang agak jarang ada siput dijual di pasar. Di Sungai Buluh, Jeram harga sekilogram RM10.00. Kalau rajin ke Pantai Remis harganya RM8.00 per/kg.

Masaklah berapa banyak pun akan habis juga! Cucu ciict Bonda rajin datang bertandang, terutamanya bila cuti sekolah menjelang tiba. Dah tu pulak pandai layan diri bila masuk dapur. Tak banyak songelnya... makan saja apa yang Amie masak. Bonda selalu pesan, kalau masak tu buatlah lebih. Katanya, nanti cucu cicitnya datang. Betul kata Bonda, setiap hari baik tengahari, petang atau malam ada saja anak menantu, cucu cicitnya berkunjung!
Bonda... kalau cucu cicit datang ke rumah, barulah terdengar riuh suaranya menegur itu dan ini. Rajinnya melayan budak-budak kecik!

Jom tengok resepi Siput Masak Lemak Cili Padi. Amie tambahkan sepokok keladi, ada 6 batang bersama isinya sekali. 

Bahan-bahan:
2 kg siput sedut - potong ekor siput dan cuci bersih
1 pokok keladi - siat kulit pada batang keladi dan potong serong sepanjang 4 cm - isi keladinya pula buangkan kulitnya dan potong dadu
3 keping asam gelugur
1 liter santan dari sebiji kelapa
2 batang serai - ketuk
garam / perasa pilihan secukupnya

Bahan tumbuk:
3 ulas bawang putih
7 biji bawang merah
25 biji cili padi kampung
3 cm kunyit hidup

Cara:
1. Celur batang keladi bersama isinya dengan asam gelugur hingga lembut.
2. Dalam sebuah periuk, masukkan santan, bahan tumbuk, batang keladi, serai, siput sedut, garam / perasa pilihan.
3. Kacau sekali sekala sehingga kuah mendidih.
4. Padamkan api dapur.

Semangkuk siput sedut masak lemak cili padi ini Amie makan sendiri.... sluuurrpppp... sluuurrrpp! Jumpa lagi.

3 comments

  1. Assalamualaikum wbt Amie,
    seminggu dua ni sayu rasa hati melihat cerita2 banjir, terkini ribut pula di Balik Pulau, Allah.....sebaknya rasa hati melihat dugaan yg maha hebat ini. Semuga mereka tabah menghadapinya.

    Kalau dpt semangkuk siput tu nak ratah sorang2 sbb lama benar tak mkn

    BalasPadam
  2. Wahhh , rindunya nak menyedut , dulu kecik kecik mak selalu buat , dah besar dah jarang , berapa tahun dah x mengedut , hehe , kalau rajin post la sini .

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe