Sedapnya Kerabu Mangga!

6:33 PTG

Akhirnya buah mangga udang di belakang rumah kami dapat menyeberang Laut China Selatan dan sampai ke kampung! Mangga yang beratnya melebihi 1.7 kg setiap biji ini Bonda cadangkan sebahagiannya untuk dibuat kerabu di rumah kakak di Batang Berjuntai sebagai salah satu menu tambahan dalam majlis doa selamat yang diadakan minggu lepas. Bonda simpan 5 biji yang masih keras untuk di bawa rewang di rumah kakak. Selebihnya yang sudah masak dalam perjalanan, kami makan ramai-ramai!
Wah! Nampaknya ada dua menu tambahan dalam majlis itu nanti termasuk SAMBAL GORENG KERING dan juga Kerabu Mangga! 

Amie sampai agak lewat di rumah kakak di Batang Berjuntai. Amie lihat kakak sibuk sangat bersama jiran tetangga membuat persiapan untuk hidangan pada sebelah malamnya. Ada tomyam, ayam masak kicap, sambal goreng (yang basah punya), dan pecal pun ada! Yang seronoknya pasal pecal ni sebab kakak buat sendiri taugehnya.... taugeh berekor pendek, yang rangup dan lemak!
Rupanya Bonda bawa telur itik segar. Amie nampak telur itik sedang dikupas dan katanya nak masak kari.
Jadi Amie pun tak bolehlah duduk santai di dapur.... kenalah cari sendiri bahan yang diperlukan untuk membuat kerabu mangga! Jumpa kacang tanah dan ikan bilis pun dah cukup syukur... tinggal lagi cari minyak dan kuali, terus goreng dua-dua benda tadi. Ingat pesan Bonda.... tak semua orang boleh makan udang kering... jadi memang sesuai sangatlah gunakan ikan bilis!

Sebelum tetamu datang, siaplah Kerabu Mangga seperti yang Bonda harapkan. Yang lucunya... setiap jiran tetangga ingin memegang sendiri buah mangga sebab teruja melihat saiznya yang besar! Biji mangganya pula... mereka ambil, katanya nak buat benih, nak tanam. Tak tahulah.... mangga tu belum masak, cuma tua saja. Kalau tanam bijinya boleh tumbuh ke? Wallahua'lam....


Sebulan sebelum balik kampung memang Bonda dah pesan bawa pulang mangga udang. Amie tidak berani berjanji sebab takut belum sampai masanya mangga udang sudah masak! Jadi macamana nak bawa balik kampung?

Seminggu sebelum pulang, mangga sudah mulai masak. Amie berdoa.... doa moga adalah sebiji dua mangga yang tidak masak! Sehari sebelum pulang, Encik Suami petik kesemua buah mangga, dan sebahagiannya yang masak Encik Suami makan dan berikan kepada kakak ipar. Selebihnya yang sudah tua dan matang kami bawa pulang ke kampung.

Jadinya... inilah 5 biji mangga yang masih belum masak, yang isinya masih mengkal dan sesuai sangat untuk disagat dijadikan kerabu! Kesemuanya seberat 8.5 kg. 
Wokeh... dengan dibantu oleh tangan-tangan yang ringan tulang, kita mulakan kerja-kerja sekarang ya.... 

Bahan-bahan:
5 biji mangga udang seberat 8.5 kg - kupas dan sagat
10 biji timun - buang biji dan sagat
10 biji epal hijau- sagat
15 biji bawang besar - kupas kulit dan mayang nipis
30 biji cili padi - hiris halus - kalau nak pedas boleh tambah - ini ambil kira tetamu yang tak makan pedas
10 biji cili merah - hiris nipis
5 biji cili hijau - hiris nipis
10 kuntum bunga kantan - hiris nipis
1 kg kacang tanah - goreng dan tumbuk kasar
1/2 kg ikan bilis - goreng dan tumbuk sedikit - anggaran patah pinggangnya
20 biji limau kasturi - ambil jusnya & ambil 5 biji kulitnya untuk dihiris nipis
1 cawan gula
1 sudu makan garam - ikut rasa sendiri sebab ikan bilis sudah ada rasa masin

Cara:

1. Ambil sebuah bekas yang besar. Masukkan mangga, timun, epal hijau, bawang besar, cili padi, cili merah, cili hijau, dan bunga kantan.
2. Gaul bersama garam, gula,dan kulit limau kasturi.
3. Kemudian masukkan jus limau kasturi, garam dan gula. Gaul sebati.
4. Biarkan seketika sebelum dihidangkan.
Kerabu Mangga dah siap! Satu bekas untuk tetamu lelaki, satu bekas untuk tetamu perempuan dan satu bekas lagi untuk yang rewang di dapur!

Terima kasih buat adik TriWahyu Ningsih yang manis.... sudi pinjamkan tangannya untuk Amie ambil gambar  di luar dapur... sebab waktu itu cuaca sangat gelap, mendung dan hujan kemudiannya! Bila ambil gambar di luar barulah nampak rupa Kerabu Mangga tu.

He hehehe... Wahyu yang Bonda kata ayu dan manis ini sangat rajin bantu kami di dapur!

6 comments

  1. sedapnya kerabu mangga Mie, yg best tangan2 yg rajin membantu magic hand tu payah nk cari skrg ni

    BalasPadam
  2. sedapnya kerabu mangga..tringat pulak kerabu mangga bonda di kampung.. xyah makan ns pun xpe.. ratah kerabu ni je pun sodap ^_^

    BalasPadam
  3. mak oi..besarnya buah mangga..best la ada buah mangga yang besar macam tu..puas makan tu kak..hehe..

    tapi serius terliur tengok kerabu mangga kak amie..melting..huuu

    BalasPadam
  4. adui Amie..telan air je acik tengok gambar kerabu mangga ni

    BalasPadam
  5. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  6. Dah lama tak makan kerabu mangga nie..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe