ADSENSE

Selasa, 23 Disember 2014

Popia Inti Udang ala-ala Secret Recipe!

Walaupun selalu buat popia tapi nak tepek jugak Popia Inti Udang ala-ala Secret Recipe supaya tak lupa resepinya kalau nak buat lagi. Ini gara-gara order popia di Secret Recipe Tawau tempohari. Terima kasih buat Cikgu Hanifah dan Cikgu Ismail, kawan karib dan bekas jiran semasa di LD penghujung tahun 90-an yang sudi belanja minum petang. Hanifah dan Mail order kek, tapi Amie pilih popia. Bila popia dah sampai ke meja, masing-masing tertawa melihat bentuk popia yang comel kecil...
Aku ingat apa benda spring roll yang ko order tu... katanya Mail.
Inilah dia popia... aku saja nak tahu apa benda dalamnya... jujur aje jawapan Amie kan... ha hahaha sambil menyelam tentulah nak minum air. Kalau tak, tak bertambahlah koleksi popia dalam dapur maya Amie kan.
Amie pun menikmatilah popia yang comel-comel, kalau tak silap ada 6 batang kesemuanya dengan segelas jus epal hijau.
Terima kasih Cikgu Hanifah dan Cikgu Ismail. Moga sihat selalu dan berbahagia bersama anak-anak remaja yang tampan dan manis, Uzair dan Asyraf dan juga Haziqah.

Saiz kulit popia yang digunakan saiz paling kecil, dan isinya udang saiz kecil juga... barangkali dalam 3 ekor dan hanya udang semata-mata. Jadi, bila kita makan terasalah isi udangnya! Amie tak tahulah cara masak udangnya macamana tapi memandangkan isi udang yang terasa masih segar, Amie ingat inti popia itu tidak dimasak terlebih dahulu! Amie rasalah ye.... tak tahulah apa yang orang lain rasa.
Dan sebenarnya popia di Secret Recipe tu comel tersusun, tak macam yang Amie buat ni. Ini gaya orang kelam kabut nak cepat cabut lari!

Pada mulanya Amie letakkan seekor udang saiz besar dan kemudian gulung kulit popia tapi nampak terlalu gemuklah pulak popia tadi. Akhirnya Amie belah isi udang dan potong setiap belahan menjadi dua. Hasilnya, seekor udang saiz besar boleh dijadikan inti untuk dua keping kulit popia. Amie gunakan udang harimau, jadi bila sudah digoreng, memanglah popia sangat sedap, cuma lain kali Amie nak gunakan isi udang kertaslah pulak, sebab isi udang harimau agak keras!
Wokey... walaupun inti popia hanyalah udang semata-mata, tanpa lobak merah atau sengkuang dan bahan lain yang selalu menemani inti popia, namun udang tu kenalah juga kita make-upkan dia sikit sebelum dibungkus he hehehhe....

Bahan-bahan:
50 keping kulit popia saiz kecil
1 biji telur - ambil putihnya
minyak

Bahan inti:
25 ekor isi udang harimau (saiz besar) - belah dua dan setiap belahan potong dua
2 ulas bawang putih - tumbuk halus
3 biji bawang merah - tumbuk halus
1/2 sudu makan lada putih - tumbuk
1 sudu makan serbuk pati ayam

Cara:
1. Gaul kesemua bahan inti dan perap 15 minit.
2. Letakkan dua belahan isi udang di atas kulit popia, lipat kiri dan kanan dan seterusnya gulung serta lekatkan dihujungnya dengan sedikit telur putih.
3. Goreng popia di dalam api sederhana panas. Bila warnanya kuning keemasan, angkat dan toskan.
4. Hidangkan bersama sos pilihan, atau makan begitu saja.

Wokeh... habislah cerita tentang Popia Inti Udang ala-ala Secret Recipe!

1 ulasan:

kasihilmar.com berkata...

Popiah goreng, mmm... my favourite!