Panggang-Memanggang di Petang Hari

9:46 PTG

Sempat merakam suasana panggang-memanggang di petang hari semasa bercuti di kampung tempohari. Semuanya baik kecik besar bergotong royong nak tolong bakar-bakar @ panggang-memanggang! Suka hati kamulah labu... kamu jugak yang akan makan!

 Kerang bakar.... yang paling kunantikan! Sedap makan panas-panas!

 Kalah kerang bakar di Pantai Remis ko.... habis licin 4 kg!

 Mentarang pun sama gak.... 4 kg!

 Sebenarnya budak-budaklah yang seronok sangat bab bakar-membakar ni.

Ini bahagian Amie... kerang bakar terakhir petang itu sebab Amie sibuk di dapur!

 Sotong pun ada.

Amie goreng sebahagian sotong.... goreng dengan daun ketumbar. Mulanya bila yang lain dengar daun ketumbar, semua tak nak makan tapi bila dah siap bergoreng, licin pulak!

Adeeeehhhh... siapalah tukang bakar ikan pari ini? Bonda yang nak makan ikan bakar ni.... Tak tahu apa jadi dengan ikan bakar yang lain.

 Ha hahahaa..... banyak tangan yang nak bakar ayam! Akhirnya ginilah jadinya!

 Suka hati koranglah... korang jugak yang makan!

 Tak cukup kerang, mentarang, sotong, ikan, ayam.... ni haaa... keropok lekor pun ado!

Terakhir .... sup kaki ayam! Amie masak satu belanga!
Bakar-membakar ni berakhir pada pukul  petang. Bila di tanya, semua orang kata ... dah kenyang!
Tapi menjelang pukul 8 malam... masing-masing tanya nasik pulak! Owalaaaa... walaaaaa....

4 comments

  1. Kakkkkk..wana nak kerang bakar..lepas tu terliur pula dengan sup kaki ayam..slurppp :)

    BalasPadam
  2. memang seronok buat bbg kalau dpt kumpul ramai2....
    daun ketumbar tu dulu sy pun tak suka, tapi skarang kalau takde dalm tomyam atau nasi ayam macam tak lengkap.

    BalasPadam
  3. rmai pulak yg nk jd chef hehee..bestnya dpt kumpul rmai2 mcm nii.. seronok sgt..alahai kak amie dh terliur tgk sup kaki ayam tuu..feberet selamanyaa ^_^

    BalasPadam
  4. Melampau taw Amie ni... rasa nk jilat2 skrin komputer... haisy! terlior nyaaaa

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe