Lada.... Ya Cerita Lada di Negeri Sabah!

1:27 PTG

Terlebih dahulu marilah kita sama-sama doakan semoga banjir yang sedang menimpa negeri-negeri di pantai timur akan segera surut. Hendaknya mangsa banjir akan sentiasa tanah dengan musibah ini, dan in shaa Allah banyak hikmah ketabahan di sebalik ujian getir ini.

Cuaca di Sabah pun tidak menentu. Adakalanya mendung sepanjang waktu, dan hanya sesekali saja matahari bersinar. Sejuk dan nyaman sepanjang hari, tapi pakaian yang dijemur memanglah tak kering sepenuhnya.

Cerita tentang cuaca dingin, kita akan tercari-cari sesuatu yang boleh memanaskan.... apa kata kita cerita tentang yang panas tapi sebenarnya pedas! Biasanya kita sebut sambal. Tapi di sini  disebut lada! Apa bezanya sebutan antara sambal dan lada? Diperbuat daripada apa? 

Ada ketikanya rasanya terlalu pedas, dan terasa banyak pula cukanya. Ada ketikanya terasa sangat sedap! Pedas juga tapi nak menambah! Sebab lengkap sempurna... semua rasa ada. Masin, masam, manis, pedas. Ngam... kata orang Sabah.

Jom kita cerita tentang 'lada' di Negeri Bawah Bayu ini. 
Dulu Amie selalu beli. Sebotol (biasanya dalam botol sos), harganya RM3.00. Belajar makan dengan kawan-kawan, begini caranya:
Tuangkan sedikit atau sebanyak mana 'lada' yang kita kehendaki ke dalam sebuah bekas (mangkuk atau piring kecil). Tambahkan garam atau gula atau jika suka tambahkan ajinomoto, kemudian perahkan jus limau kasturi atau limau nipis. Gaul sebati. 
Biasanya 'lada' begini dimakan bersama mee goreng, atau bihun goreng. Kalau anda pernah datang ke negeri ini, 'lada' begini memang sentiasa di sediakan di meja makan.

Suatu ketika dahulu, Amie pernah makan soto @ coto makasar dan Amie tambahkan 'lada' begini. Kebetulan pulak 'lada'nya sangat sedap! Walaupun pedas tapi Amie gasak 'lada' tu habis-habisan! Walaaa.... lepas tu selalulah Amie berkunjung ke gerai coto ini untuk menikmati coto makasar bersama 'lada'nya. Sayangnya, tak lama kemudian gerai ini terbakar! Sampai sekarang Amie tak pernah lagi terjumpa 'lada' yang sesedap di situ!
'Lada' bukan saja boleh dimakan bersma coto @ soto, boleh juga tambahkan ke dalam sup tulang dan apa-apa sajalah makanan yang sewaktu dengannya. Pendek kata, kira macam sambal kicaplah juga tu kalau di tempat kita!
Satu lagi... kadang-kadang Amie tuangkan sikit 'lada' kemudian tambahkan cili sos dan juga kicap! Cicahlah dengan ikan goreng. Memang menjadik!

Sekarang Amie tak pernah beli 'lada' lagi. Amie buat sendiri. Lebih terjamin rasa dan kebersihannya kalau kita hasilkan di dapur sendiri. Kalau suka buatlah lebih, tapi kalau nak rasa yang sentiasa segar, buatlah sikit-sikit saja. Gunakan cili padi kampung yang masak dan segar. Tambahkan bawang putih. Gunakan juga halia tapi sikit saja. Tak bubuh pun tak apa, tapi kalau kita bubuh aromanya lagilah mengancam... tambahkan dengan perahan limau kasturi atau limau nipis! Wadeeehhhh....
Nak cuba buat 'lada' tak? Jom tengok resepinya.

Bahan-bahan:
100 gram cili padi masak - buang tangkai
20 gram bawang putih - buang kulit
1 hirisan nipis halia muda
1 cawan cuka (ikut paras cili padi dalam pengisar)
1 sudu teh garam
3 sudu makan gula  (jika suka tambahkan 1 sudu teh ajinomoto)

Cara:
1. Masukkan kesemua bahan ke dalam pengisar.
2. Kisar hingga halus.
3. Masukkan ke dalam botol dan tutup rapat. Boleh simpan di dalam peti sejuk dan boleh juga disimpan di luar (suhu bilik).
4. Ketika ingin menikmatinya bersama makanan pilihan, tuangkan sedikit ke dalam mangkuk dan tambahkan jus limau kasturi atau jus limau nipis. Boleh tambah bahan perasa seperti garam atau gula jika ingin memenuhi deria rasa anda. Bubuh kicap pun boleh.... terutama Kicap Cap Kipas Udang atau Habhals!

 Amacam? Ada selera nak makan?

Terima kasih buat kakak ipar sebab bagi Amie cili padi segar. Bila Encik Suami nampak Amie buat 'lada' ini petang kelmarin, bukan main suka lagi dia....

Pedas memang pedas tapi sedapnya tak dapat dinafikan!

9 comments

  1. Assalam Amie
    Tengok saja Lada Sabah tu dah terasa pedasnya. Agaknya, kalau Lada Sabah dilagakan dengan Sambal Tahun Kuala Selangor, yang mana jadi johan?
    Ayahanda nampak Amie ada menziarahi Ummi, pemantun ulung dari Utara. Anakanda ayahanda juga tu. Lepas ini sesekali Amie boleh hidangkan pantun selepas menghidangkan sesuatu juadah. Biso, kan?

    BalasPadam
  2. Terliur melihatkan lada tu..
    Terbayangkan kesedapan kepedasannya.. ;)

    BalasPadam
  3. Ayahanda Temuk,
    waalaikumussalam.... he hehehe... dua-dua johan!
    Ya... entah macamana boleh sampai ke situ. Terima kasih atas cadangan Ayahanda itu, cantik!

    Aizamia,
    pedas tapi sedap!

    BalasPadam
  4. Sejak tinggal di Tawau nie memang suka sangat lada nie.Tapi masih x pandai buat walaupun dah beberapa kali diajar oleh mertua...

    BalasPadam
  5. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  6. Masa sekolah menegah kat lahad datu dulu 2002 memang sambal ni jadi rutin harian makan dengan hotdog n mi goreng, fuhh power. Thanks for the recepi.

    BalasPadam
  7. Yg ni boleh tahan brp lama ye?

    BalasPadam
  8. Dulu mulah tangah nya d tanjong aru ada menambah resepinya dengan memasukan buah labu untuk memekatkan n membagi texture warna bagi lada tersebut.

    BalasPadam
  9. memang sedap dari tahun 1 hingga sekarang ketagi lada sabah

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe