Jom Masak Singgang Anak Dara Dua Sebilik

11:28 PG

Tentu anda menyangka Amie buat kuih anak dara dua sebilik yang biasa kita makan tu.... tapi kenapa pula anak dara dua sebilik dimasak singgang pulak? Ha hahaha.... ikutilah coretan Amie seterusnya ya....
Banyak menu berkhasiat Bonda hidangkan untuk kami sewaktu zaman kanak-kanak sehinggalah kami meningkat remaja. Amie teringat Bonda selalu pujuk kami makan sayur, hirup kuah sayur .... sayur rebus... sayur bening! Sayangnya bila sudah menginjak dewasa hanya sekali-sekala sahaja dapat berkumpul di rumah, namun kami lihat Bonda masih lagi mengekalkan menu lama. Kebanyakan lauk-pauk Bonda akan masak singgang atau pindang, dan goreng begitu sahaja. Kalau kami masak gulai, kari dan yang berlemak-lemak, Bonda akan jamah sedikit sahaja. Barangkali itulah rahsia mengapa orang dulu-dulu berjaya mengekalkan kesihatan tubuh badan tanpa membawa beban pelbagai penyakit moden seperti kencing manis, darah tinggi dan penyakit jantung.
Salah satu menu yang Amie tak mungkin lupakan ialah menu singgang. Kalau ada kerang Bonda akan buat masak singgang, begitu juga dengan ale-ale (lala), mentarang dan kerang-kerangan yang sewaktu dengannya.
Seingat Amie ada dua benda yang mesti Bonda bubuh dalam masakan singgangnya.... daun kunyit dan serai! Wajib! Tidak boleh tidak!
Jadi, untuk resepi anak dara dua sebilik ini, Amie masak singgang sama seperti yang Bonda buat dulu-dulu.

Inilah rupa Singgang Anak Dara Dua Sebilik! Kalau tak nak makan singgang, masak lemak cili padi pun boleh. Nak tumis pun boleh, nak buat asam pedas pun boleh. Ikut suka selera masing-masinglah ya tuan-tuan dan puan-puan.

Barangkali anak dara dua sebilik ini berketurunan remis juga, sebab rupa bentuknya pun seakan-akan remis. Di Pantai Remis, semua penjual kerang-kerangan menyebutnya sebagai anak dara dua sebilik. Anak dara dua sebilik ini tidak lagi ditemui di Pantai Remis sebab kata peniaga di situ remis dalam pasir dah habis orang korek hari-hari. Anak dara dua sebilik ini datangnya dari Perak, dan katanya lagi ada satu teman anak dara dua sebilik iaitu retak seribu tapi tak adalah pulak retak seribu di situ pada hari kami datang!

Anak dara dua sebilik ini masih segar bugar! Kalau anda dapati air memancut keluar dari cengkerangnya bermakna anak dara dua sebilik ni sedang bernafas! Di Pantai Remis, dijual dengan harga RM7 satu kilogram.

Wokeeeh.... masak singgang anak dara dua sebilik dan siap. Semerbak aje baunya yang segar .... segar itu istilah yang selalu Bonda gunakan untuk menerangkan maksud 'aroma' serai dan daun kunyit! Masakan begini elok benar dihidangkan untuk makan tengahari. Sediakan juga sambal belacan, ulam-ulaman dan juga ikan goreng! Alhamdulillah......

Jom kita semak resepinya.

Bahan-bahan:
1 kg anak dara dua sebilik - bersihkan
800 ml air
1 labu bawang besar - mayang kasar
2 ulas bawang putih - diketuk
1 batang serai - diketuk
1 helai daun kunyit - siat-siat
7 biji cili padi
garam / perasa pilihan
Cara:
1. Masukkan air ke dalam periuk dan masak / didihkan di atas api dapur.
2. Masukkan bawang besar, bawang putih, serai, dan cili padi.
3. Setelah air rebusan mendidih, masukkan anak dara dua sebilik. Masak sehingga kulit anak dara dua sebilik terbuka.
4. Perasakan dengan garam / perasa pilihan.
6. Padamkan api dapur.
Senang aje kan nak masak singgang ni. Bonda selalu pesan jangan terlalu banyak masuk 'aksesori' sebab boleh mengurangkan rasa atau 'kesegaran' bahan utama yang nak kita masak!

9 comments

  1. Unik pulak bila diberi nama anak dara dua sebilik. Kuih anak dara dua sebilik Amie tahu tak. Yg tepung pulut letak inti kelapa gula merah masuk dlm daun pisang bungkus dua biji letak santan dah tu kukus...

    Tengok hidangan dua sebilik Amie ni berupa lauk pulak ye.. Namanya special ye:)

    BalasPadam
  2. sedapnya menu anak dara sebilik masak rebus cmni..

    BalasPadam
  3. KakZakie,
    iye kak... saya suka makan kuih anak dara dua sebilik, yang ini pulak namanya sama... sana sini penjual tu kata anak dara dua sebilik.

    Cik Puan Ila,
    masakan sihat...

    Ahmad Zu Mal,
    aa''aah namanya memang gitu

    BalasPadam
  4. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  5. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  6. Perrgh..febret sye ni ank dara dua sbilik..ada yg panggil ank dara duk sbilik..
    Tp memang sedap manis..bila lah nak ada lgi siput ni di kuala sel..

    BalasPadam
  7. Perrgh..febret sye ni ank dara dua sbilik..ada yg panggil ank dara duk sbilik..
    Tp memang sedap manis..bila lah nak ada lgi siput ni di kuala sel..

    BalasPadam
  8. Oh, memang ada dua ke dalam tu, rasa macam ada seekor jer kan tiap cengkerang, kenapa panggilannya begitu?

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe