Godong So (Daun Melinjo) Masak Lemak Putih

11:49 PG

Daun so atau godong so dalam bahasa kami memang tidak dapat dipisahkan dari senarai menu keluarga sejak turun-temurun. Bagi sesiapa yang pernah makan emping melinjo yang pahit-pahit lemak tu, tentu tahu pokoknya sekali. Buah melinjo yang masih putik pun boleh dijadikan sayur. Masa kecik-kecik dulu memang selalu makan sayur daun melinjo yang juga disebut sebagai daun so yang dimasak lemak bersama buahnya sekali.
Daun so juga boleh dimasak bersama campuran sayur lain dan juga tempe jika suka. Masakannya pula tidaklah terhad kepada masak lemak saja, tapi masak tumis pun sedap!

Biasanya kami akan masak lemak putih jika ada daun so. Sayangnya sekarang susah nak dapat, kecuali jika anda tahu ada pasar-pasar tertentu yang menjualnya.

Ini pokok melinjo di belakang rumah Bonda. Sebenarnya pokok melinjo boleh tumbuh tinggi, mempunyai buah yang banyak.... buahnya lebih kurang rupa buah tanjung dan bila masak akan bertukar wara merah. Kami suka rebus dan makan isinya yang lemak-lemak pahit, tapi nak dapatkan isinya kenalah pecahkan tempurungnya dulu! Masa kecik-kecik dulu suka panjat pokok melinjo di rumah nenek, petik buahnya yang masak... tapi biasanya tak sempat masak pun buah tu... kami petik mana-mana yang nampak tua, dan bawa balik rumah untuk direbus!

Bagi yang tak pernah melihat daun so atau daun melinjo, inilah rupanya... ambil pucuknya yang muda saja untuk dibuat sayur.

Bahan-bahan:
200 gram pucuk daun so muda
1 cawan isi kerang
400ml santan
garam / perasa pilihan

Bahan tumbuk kasar:
2 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
 biji cili padi

Cara:
1. Masukkan santan, kerang dan bahan tumbuk kasar ke dalam periuk.
2. Jerang di atas api dapur sederhana panas. Kacau sekali-sekala.
3. Apabila santan mula mendidih, masukkan daun so.
4. Masak sehingga daun so berubah warna dan menjadi lembut. Kacau kuahnya supaya tidak peca santan.
5. Perasakan dengan garam / perasa pilihan.

Sesuai sangat dijadikan salah satu menu untuk hidangan tengahari!

6 comments

  1. Amie, saya tak pernah jumpa dan tak pernah makan daun Melinjo ni..tapi saya suka sangat dengan emping Melinjo..lemak2 pahit. Masa ke Singapura, suami pernah makan emping ni dihidangkan dengan sambal, dah dijadikan sebagai appetizer di sebuah restoran five star di sana...kelasss gitu!!

    BalasPadam
  2. Susahnya nak dapatkan daun melinjo kat sini, tercari-cari juga saya. Teringin nak masak sayur asem.

    BalasPadam
  3. Amie, sayur ni my favourite! :)

    BalasPadam
  4. Wahhh saya pun sama terkenang-kenang....lebih kurang sama pengalaman kits.

    BalasPadam
  5. Nak tnya,nak beli buah melinjo kt ner ye,saya nak ambek kulin biji melinjo nak buat obat,sya du2k klang susah nak dapat

    BalasPadam
  6. Nak tnya,nak beli buah melinjo kt ner ye,saya nak ambek kulin biji melinjo nak buat obat,sya du2k klang susah nak dapat

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe