ADSENSE

Ahad, 16 November 2014

Sarapan Pagi Yang Paling Popular di Sabah : Nasi Kuning & Sambal Ikan

Selamat berhujung minggu buat semua pengunjung Amie' Little Kitchen, juga buat silent readers, buat follower baru dan buat sesiapa juga yang tersesat ke dapur maya ini.... kehadiran anda amat dialu-alukan dan terima kasih kerana sudi bertandang.
Jadi, yang jengok dapur Amie hari ini dapatlah menjamu mata dengan Nasi Kuning Sambal Ikan sepinggan sorang he hehehe.....

Seperti biasa, sebelum ini pun memang banyak entri Amie tentang Nasi Kuning Sambal Ikan, dan kalau rajin bolehlah selongkar sendiri ... ahaks! Nasi Kuning Sambal Ikan yang sememangnya sangat terkenal sebagai hidangan sarapan di negeri Sabah ini pernah Amie kongsikan bersama dalam MAJALAH AROMA Edisi Januari 2013. Kalau di semenanjung nasi lemak merupakan menu sarapan pagi yang terkenal, tapi di Negeri di Bawah Bayu ini, Nasi Kuning Sambal Ikan anda boleh temui di mana-mana termasuk gerai jualan peniaga kecil atau di restoran. Biasanya nasi kuning dibungkus dalam daun pisang, tetapi peniaga sekarang lebih senang menggunakan pembungkus plastik polisterine.
Dulu... harganya murah sangat! Hanya RM1.00 sebungkus! Kenyang perut kita.... dan boleh dijadikan makanan tengahari kalau nak berjimat. Maklumlah, nasinya banyak, dan lauknya pula ikan masak sambal. Sekarang harga nasi kuning dah melambung! Naik sahamnya tau... kalau nak makan kenyang, sebungkus mau mencecah RM3.50 - RM4.50 bergantung pada lauk pauknya! Kalau nak setakat alas perut bolehlah beli sebungkus RM1.50 - RM2.50 dengan sedikit nasi & lauk! Biasanya Amie temui pelbagai jenis ikan seperti ikan selayang (di sini dikenali sebagai ikan basung), ikan tongkol, ikan alu-alu, ikan tenggiri, ikan kembung dan sebagainya. 
Lama-kelamaan lauknya dipelbagaikan. Ada sambal sotong, sambal tempe, sambal ayam dan seumpamanya.
Nasi kuning yang pada asalnya hanyalah nasi kuning bersama sambal ikan, kini sudah ditokok tambah mengikut selera peminatnya!

Kalau Amie bermesyuarat di Tawau (minggu depan bermulalah mesyuarat kami), memang Amie tak terlepas dari menikmati nasi kuning berlauk sambal ikan, biasanya ikan kembung atau ikan tuna, telur rebus, hirisan timun, serunding kelapa dan keropok kentang pedas!

Awal pagi tadi, telefon berbunyi....oh! Farid rupanya....
Mummy belum bangun ye?
Selamat hari lahir Mummy!
Adeeeehhhhh......

Sampai di dapur, terus buka tingkap.... tiba-tiba Encik Suami jengukkan kepala dari luar tingkap... terkejut!
Selamat hari lahir sayaaaanggg....
Kelmarin ada Baba beli ikan tongkol kecik-kecik... ada dalam peti sejuk. Sedap tu kalau buat sambal makan dengan nasi kuning.
Adeeeeehhhhh.......

Apa ni.... pagi-pagi dah kena dera masak nasi kuning!
Dah nasib ko laaa labuuuu... hari jadi ke, hari ibu ke.... ko kena bersilat gak dengan periuk kuali huhuuuuuuu.......

Walaupun dah banyak kali buat nasi kuning dan kongsi resepinya, tapi setiap kali Amie paparkan mungkin ada beberapa perubahan resepi, maklumlah kita masak gunakan apa saja bahan yang ada. Apa pun, tak semestinya kalau tak cukup satu bahan terus tak jadi masak, atau pun masakan tak menjadi. Terpulanglah atas kebijaksanaan masing-masing untuk hidangkan hasil masakan buat keluarga.
Kali ini Amie masak nasi kuning dengan menggunakan beras biasa bersama setengah cawan beras pulut. Sebelum ini Amie gunakan beras wangi, atau beras basmathi, tapi sebenarnya kesemuanya sedap belaka.

Bahan-bahan:
 5 cawan beras biasa + 1/2 cawan beras pulut - bersihkan dan toskan airnya
2 helai daun pandan - disiat-siat
3 cm halia - hiris halus
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh garam
600 ml pati santan

Cara:
1. Didihkan air dalam periuk pengukus.
2. Masukkan santan bersama daun pandan, halia, serbuk kunyit dan garam ke dalam kuali.
3. Masukkan beras dan kacau sekali-sekala sehingga beras kembang dan mengering.
4. Pindahkan beras dari kuali ke dalam periuk pengukus.
5. Kukus selama 15-20 minit atau sehingga nasi masak.

Kalau tak nak kukus, masaklah cara biasa dalam rice cooker.  

 
Untuk sambalnya pula, Amie gunakan 1 kg ikan tongkol saiz kecil. Ada 10 ekor semuanya. Amie lebihkan penggunaan belacan, dan kurangkan penggunaan garam.

Bahan-bahan:
1 kg ikan tongkol - 10 ekor saiz kecil - bersihkan - lumurkan dengan 1 sudu teh garam dan 1 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk pati ayam
1/2 cawan parutan gula melaka
1 sudu teh pati asam jawa
minyak
Bahan kisar:
30 biji cili kering - buang biji dan rendam dengan air panas hingga lembut
3 biji bawang putih
7 biji bawang merah
1 labu bawang besar
4 x 4 cm belacan
1 batang serai - ambil isinya yang putih
Cara:
1. Goreng ikan tongkol hingga masak. Ketepikan.
2. Panaskan 3/4 cawan minyak dalam kuali. Tumis semua bahan kisar.
3. Masukkan pati asam jawa dan gula melaka. Tumis hingga terbit minyak
4. Masukkan ikan tongkol yang telah digoreng.
5. Masukkan garam dan serbuk pati ayam. Padamkan api dapur.
6. Hidangkan bersama nasi kuning.

Di kebanyakan tempat, hidangan nasi kuning bersama sambal ikan sudah dikira lengkap, tetapi kalau anda ke Tawau, di tempat-tempat tertentu anda akan dihidangkan bersama serunding kelapa dan juga keropok kentang pedas.

  
Untuk menyediakan Serunding Kelapa, tidaklah sesukar mana. Cuba lihat apa bahan yang Amie gunakan di bawah ini.

Bahan-bahan:
2 cawan kelapa parut muda dan dibuang kulit arinya
3 sudu makan udang kering - rendam dan toskan airnya kemudian ditumbuk halus
2 ulas bawang putih - tumbuk
3 biji bawang merah - tumbuk
1/2 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu makan cili kisar
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh gula
minyak

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih, bawang merah, dan cili kisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan udang kering dan tumis lagi hingga wangi.
3. Masukkan kelapa parut , serbuk kunyit, garam dan gula.
4. Gaul rata dan balik-balikkan sehingga serunding menjadi kering.

Senang bukan? Nah... sekarang semuanya sudah tersedia. Ayoh... kita nikmati bersama.

Nasi Kuning Sambal Ikan dengan secawan kopi panas!

Bagi penduduk negeri Sabah atau yang biasa makan nasi kuning di Sabah sudah tentu merasakan ada kekurangannya dalam hidangan ini! Ya..... betul tu kawan! Sepatutnya ada semangkuk kecil sup tersedia di samping sepinggan nasi kuning anda!

9 ulasan:

Bbwana adienia berkata...

Wana blm pnah mkn nasi kuning ni Kak..teringin juga mau mkn..tmpt wana susah mau jumpa nasi kuning ni..rasanya area tawau memang popular nasi kuning kan kak

Amie berkata...

Bbwana,
owwwhhh ye ke... kalau di Lahad Datu, Sandakan, Tawau memang terkenal, dan di Kota Kinabalu pun kami pernah makan di restoran... agaknya tak popular nasi kuning ni di tempat Bbwana kot.

nasa mulia berkata...

Happy birthday kak Amie, minggu lepas dah try buat sendiri nasi kuning, sebab teringat2 nak makan..cuma x dan nak wat enry lagi..akak buat dah lebih sempurna tu siap ada sambal kelapa lagi...

inahar ali berkata...

Nampak sedap nasi kuning ni..mcm resipi nasi lemak ye amie cuma tambah kunyit utk warna kuningnye tu..selalu gak wat nasi lemak mkn ngan sambal ikan camni..mmg sedap!

Bearcat berkata...

Happy Birthday Amie! Semoga dimurahkan rezeki, diberi kesihatan yang baik dan bahagia di dunia serta akhirat :)

Bicara Kak Noor berkata...

happy birthday Mie smeoga sihat sejahtera hendaknya disamping family tersyang ya, nak nasi kuningggggg esuk nak buat lah

Yana Shaiful berkata...

pg2 dh terliur tgk set ns kuning kak amie..snggh menyelerakan..

* happy birtday kak Amie..semoga kak amie dan keluarga sntiasa berada dibawah lindungan Allah SWT

fazianbatrisyia berkata...

menawan betul sarapan pagi org Sabahan ye...

Sha My heart berkata...

Wah, macam sedap tu