Wantan Goreng

3:17 PTG

Amie letakkan Wantan Goreng ini di bawah label kudapan, sebab enak dimakan begitu saja he heheh.... Pagi tadi terlebih rajin keluarkan ikan-ikan dari peti sejuk. Rupanya ada isi ikan tenggiri tak diusik. Kebetulan pula ada kulit wantan yang dibeli beberapa hari lepas, belum dibuat apa-apa. Fikir punya fikir eloklah buat wantan isi ikan tenggiri. Sebaik-baiknya gunakanlah isi ikan yang segar, tapi gunakan isi ikan yang Amie ada ini pun boleh juga. Bolehlah anak-anak makan, ratah-ratah gitu saja. Amie jarang gunakan isi ikan tenggiri untuk buat inti wantan atau otak-otak, sebab isi tenggiri agak tawar berbanding ikan kembung dan ikan-ikan yang sewaktu dengannya. Jadi, kenalah fikirkan bahan-bahan yang sesuai untuk menimbulkan rasa pada inti wantan tu nanti.


Dah siap pun Wantan Goreng. Amie malas nak tumbuk atau kisar isi ikan. Jadi Amie cincang saja. Amie tambahkan jagung krim, bawang putih, bawang besar... semua main cincang. Cuma halia dengan lada putih saja Amie tumbuk. Kalau nak meriah lagi, bolehlah masukkan cincangan lobak merah dan kalau nak wangi pula, campurkanlah dengan cincangan cendawan shiitake kering yang direndam hingga lembut dan kembang.
 


Bahan-bahan cincang:
1 cawan isi ikan tenggiri
1 ulas bawang putih
1/2 labu bawang besar

Bahan-bahan tumbuk:
sehiris halia
1/2 sudu teh lada putih

Bahan lain:
1 sudu teh serbuk pati ayam
4 sudu makan jagung krim
kulit wantan secukupnya
minyak

Cara:
1. Dalam sebuah bekas, gaul semua bahan cincang bersama bahan tumbuk, serbuk pati ayam dan juga jagung krim hingga sebati.
2. Ambil satu sudu teh penuh bahan tadi dan letakkan di tengah-tengah kulit wantan. 
3. Lekatkan kulit wantan dengan sedikit air.
4. Goreng sehingga kuning keemasan.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe