Pindang Ikan Susu @ Bolu @ Bangos

3:11 PTG

Ikan susu memang banyak tulang halus, tapi kalau nak puas makan pilihlah ikan susu saiz besar. Tulang halusnya senang nak buang atau cabut, sebab boleh nampak dengan jelas. Biasanya Amie pilih ikan susu saiz sederhana, lebih kurang seberat 500gram seekor, atau kadang-kadang Amie pilih di antara 800gram hingga 1kg seekor. Itu baru okey.... panggang! Selain masak asam rebus, Amie juga suka masak singgang atau pindang. Tapi biasanya resepi Amie lain sikit, sebab Amie bubuh daun limau purut dan juga lada putih! Amie tak bubuh serbuk kunyit.


Bahan-bahan:
1 ekor ikan susu - bersihkan dan potong ikut suka
1 labu bawang besar - mayang kasar
2 ulas bawang putih - ketuk
2 batang serai - ketuk
2cm halia - ketuk
4 helai daun limau purut - buang urat
1 keping asam gelugur
1 biji tomato - belah 4
7 biji cili padi
1 sudu teh lada putih - tumbuk
600ml air
garam / perasa pilihan

Cara:
1. Masukkan air dalam periuk. Masukkan bawang putih, bawang besar, halia, serai serta asam keping.
2. Bila air mendidih, masukkan ikan dengan cili padi. Biarkan sehingga ikan masak.
3. Masukkan lada putih, tomato dan daun limau purut. Biarkan seketika sehingga daun limau purut berubah warna dan mengeluarkan bau.
4. Perasakan dengan garam / perasa pilihan.


Kalau nak rasa lebih pedas, sewaktu makan picit saja cili padi tu. Barulah berasap telinga.... sudahlah dibubuh lada putih! Tambah cili padi memang terus menyengat!


Amie suka sangat tang bahagian perut ikan susu tu... yang warna hitam tu, lapisan bawahnya penuh lemak! Itulah yang Amie tamak sangat! Makin besar saiz ikan susu, makin banyaklah lemaknya.... adeeeh!!!!

6 comments

  1. Sedap-p-p.p! Mesti nak cuba masak dlm minggu ni...yummy!

    BalasPadam
  2. selalu saya ngan suami berebut tang lemak tu...hasilnya ikan tu semua cacat sebab ambik lemak jer...best.

    BalasPadam
  3. Waduhhh waduhhhh lama tak mai ke dapur sis Amie hehhehhe.... isk sedappp ikan susu nie kan sis D5 paling suker klu bakar cicah air asam or sambal kicap iskkkkk sedapppppppp mmg lemakkk je rasa dia... terliur dah tgk N3 nie lapooooo terus hehhehe....

    BalasPadam
  4. assalamualaikum kak amie..
    nani pun suka ikan besar2 kalau tang perut.. macam patin ke.. ikan gemok2 mana-mana lah.. hehehe ikan susu biasa abah nani buat kari.. tapi bila nampak masak ni.. macam nak cuba ni.. memang kalau makan nasi panas2, pecah pulak cili padi.. perghh berasap telinga kan.. :) terbaik lah.. kuah yang sesedap rasa tu kalau fiyya makan pun dia suka.. jenis2 bersup ni..

    BalasPadam
  5. Baru semalam dok sebut2 pd asben pasal ikan susu ni.. tetiba keluar dalam entry ni.. sedapnya... slurpppp!! hirup kuah dulu.. :D

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe