Menu berbuka puasa : Kari Ayam Berkurma

8:49 PTG

Beberapa hari lepas Amie masak Kambing Berempah, resepi masakan Arab Kharuf Fi Salsah At-Tawabil. Sedap pula rasanya! Boleh tengok DI SINI. Jadi hari ini Amie cuba pula masak ayam dengan cara yang sama, tapi Amie ubah suai ikut cita rasa keluarga.


Amie gandingkan Kari Ayam Berkurma ini dengan nasi beriyani, tapi malaslah pulak nak taip resepinya... he he heheh. Lain kalilah yea... Makan dengan nasi putih pun okey juga.


Penggunaan buah kurma dalam resepi ini membuatkan kuah menjadi pekat! Amie tambahkan kentang dan lobak merah, dan juga untuk seimbangkan rasa manis kurma dalam masakan, Amie perahkan jus lemon. Seronok tau dapat ubahsuai resepi... Dalam resepi asal gunakan ketumbar dan jintan serta tomato, tapi resepi ini Amie tak bubuh tomato sebaliknya Amie gunakan rempah kari, dan juga gunakan santan kelapa. He hehehe derhakalah tu namanya! Tapi... istilah lain lebih sopan sudah tentunya ... menu ala fusion gitu yea...


Jom kita semak resepinya di bawah ini.

Bahan-bahan:
1 kg daging ayam - potong ikut suka
2 labu bawang besar - potong dadu
3 sudu makan serbuk kari
2 pelepah daun kari - lurutkan
2 batang lobak merah - potong ikut suka
5 biji kentang - belah 4
200 ml santan pekat
500ml air
3 sudu makan perahan jus lemon  
4 sudu makan minyak sapi
garam / perasa pilihan

Bahan pemerap:
2 sudu makan serbuk jintan manis
1 sudu makan serbuk kayu manis
2 sudu makan serbuk cili
6 biji kurma - kisar
1 labu bawang besar - kisar


Cara:
1. Gaul daging ayam bersama bahan pemerap. Perap selama 2 jam.
2. Panaskan minyak sapi dan tumis bawang besar sehingga layu dan wangi.
3. Masukkan daging ayam dan gaul sebati. Bila daging ayam berubah warna, tambahkan air, kentang dan lobak merah.
4. Kacau sekali sekala sehingga mendidih, dan jika kuah terlalu pekat bolehlah tambahkan sedikit air. 
5. Setelah daging ayam empuk, masukkan garam / perasa pilihan dan tuangkan jus lemon.
6. Kacau sekali dua, dan padamkan api dapur.

3 comments

  1. hebattt!! hebattt!!! nampak sedap...

    BalasPadam
  2. salam kak amie ..sedap lah nampak menu macam ni .. letak buah kurma tentu sedap.. .. nak cubalah nanti.. tq

    BalasPadam
  3. rajin kak amie mengolah resepi.. tun puasa2 nih, kepala pon xberapa nk berfikir.. hehe...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe