Sup Daging Musim Panas

2:40 PTG

Bila musim panas tiba....
Hidangan pun kena menepati selera.
Nak makan pedas dan berempah, nanti badan tambah panas pula dari dalam.

Nak hirup sup memang berpeluh-peluh jadinya!

Akhirnya buat sup ajelah.... sup yang ringkas, rebus saja tanpa sebarang rempah rempahan.
Renih sup dalam slow cooker.... berjam-jam kita biarkan sementara buat kerja lain. Walaupun kena tunggu lama tapi puas hati dengan hasilnya sebab rasanya sudah tentu enak sebab proses memasaknya gunakan wap! Kuahpun tak berkurang dari sukatan asal walaupun direnih 4-5 jam.
Amie masukkan saja kentang bulat-bulat, lobak belah dua, daging dipotong kasar serta masukkan cendawan shiitake. Tak perlu risau kentang dan lobak .... tak hancur punya walaupun direnih bersama sehingga daging masak empuk. Sebaik saja daging empuk, tutup suiz dan hidangkan segera.
Wangi!!!!


Resepi : Sup Daging Musim Panas

Bahan-bahan:
500 gram daging - potong ikut citarasa
1 liter air
3 cm halia - hiris nipis
1 batang lobak merah - kupas kulit dan belah 2 - potong 4
5 kuntum cendawan shiitake - rendam hingga kembang - cuci - dan belah 2
5 biji kentang - kupas kulit dan biarkan bulat
10 ulas bawang putih
1 labu bawang besar - belah 4
2 sudu makan perencah MAGGI Cukup Rasa

Cara:
1. Masukkan kesemua bahan di atas  kecuali perencah MAGGI Cukup Rasa ke dalam slow cooker.
2. Tekan butang "HIGH" dan biarkan masak sehingga daging empuk.
3. Buka penutup dan tambahkan perencah MAGGI Cukup Rasa.
4. Hidangkan segera bersama taburan bawang goreng dan hirisan daun sup.



2 comments

  1. Terasa nk bikin jgk la..hihihi

    BalasPadam
  2. Salan Kak Amie,

    Sedapnya sup daging ni. Makan dengan nasi panas n sambal kicap or sambal belacan pun dah sedap kan.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe