Epal Goreng Oregano

10:53 PG

Dah puas makan pisang goreng, keledek goreng, ubi goreng, keladi goreng, sukun goreng.... cubalah pulak buat epal goreng. Amie cuba buat Epal Goreng Oregano, guna resepi sendiri dengan mencampurkan tepung gandum serta tepung jagung, susu cair, serbuk oregano dan juga serbuk ENO. Amie goreng dua biji je epal hijau.... sebagai percubaan. 


Apa agaknya rasa epal goreng yang baru kali pertama Amie cuba buat ini? 



Bagi anda yang tidak terlalu memilih jenis makanan atau cerewet tentang makanan baru yang belum pernah dicuba, tentulah terasa kelainannya sebab epal hijau yang masam-masam manis (terlebih masam dari manis) digoreng pula. Ada tak rasa ala-ala pisang nangka goreng? Oh! Serbuk oregano yang Amie tambahkan itu tidaklah menimbulkan rasa atau aroma yang pelik.... sebab Amie dah biasa dengan herba ini, jadi semuanya ok! Ngap! Masuk mulut tanpa banyak bicara!


Jom kita lihat resepi gila-gila dari dapur Amie di bawah ini:

Resepi : Epal Goreng Oregano

Bahan-bahan:
2 biji epal hijau - potong ikut suka - Amie potong bentuk wedges - jangan lupa buang biji dan tangkainya
1 sudu teh serbuk oregano
1 sudu teh serbuk ENO
4 sudu makan tepung gandum
4 sudu makan tepung jagung
6 sudu makan susu segar - jika adunan terlalu pekat boleh tambah lagi
1 sudu teh gula
garam secukup rasa
minyak

Cara:
1. Masukkan tepung jagung dan tepung gandum, serbuk oregano, gula dan garam dalam sebuah mangkuk.
2. Adun bersama susu segar hingga sebati.
3. Akhir sekali tuangkan serbuk ENo dan adun hingga rata.
4. Biarkan adunan selama 5 minit.
5. Panaskan minyak, dan celupkan kepingan epal ke dalama adunan.
6. Goreng sehingga masak.


Epal Goreng Oregano sesuai dijadikan kudap-kudapan di petang hari!

1 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe