Egg Tofu Sos Tiram

3:51 PTG

Setiap kali kalau Encik Suami terpandang egg tofu di mana-mana pasaraya, selalunya akan terkeluarlah perkataan begini : Sedap betul kalau masak dengan kuah sos tiram! Sama saja perkataan yang diucapkan oleh FIL sewaktu hayatnya masih ada sebab FIL suka Amie masakkan untuknya kalau kami berkunjung ke kampung. Dan kalau kami sedang makan di mana-mana kedai nasi ayam, Encik Suami pasti akan memesan menu tersebut, sambil mengulang kata yang entah kali ke berapa : Sedap betul! Sebenarnya ada makna tersirat di sebaliknya tu.... Cubalah masak benda ni di rumah... itulah yang hendak Encik Suami katakan!


Ada pelbagai cara masakan egg tofu. Amie suka kalau campur sekali dalam hidangan sup. Tapi Encik Suami lebih suka goreng dan tuang kuah sos tiram. Pernah beberapa kali Amie buat dengan cara goreng dulu egg tofu hingga keperang-perangan dan kemudian potong-potong bubuh atas mangkuk, dan tuang sos tiram. Baru-baru ini ketika kami sama-sama makan di kedai, Amie lihat egg tofu dipotong dulu kemudian digoreng. Jadi Amie cuba cara begini. Amie gunakan 4 batang egg tofu, dan habis licin oleh Encik Suami dan anak-anak!


Resepi : Egg Tofu Sos Tiram

Bahan-bahan:
4 batang egg tofu 
2 sudu makan sos tiram
2 sudu makan kicap manis ABC
2 ulas bawang putih - cincang
10 biji lada putih - tumbuk
1 sudu makan tepung jagung dibancuh  dengan 1 cawan air
hiasan : bawang goreng dll

Cara:
1. Panaskan minyak yang banyak untuk menggoreng tenggelam egg tofu. Pastikan minyak benar-benar panas baru masukkan egg tofu.
2. Goreng sehingga egg tofu berwarna perang keemasan. Angkat dan toskan.
3. Untuk menyediakan sosnya pula, panaskan sedikit minyak dan goreng bawang putih sehingga kekuningan.
4. Masukkan sos tiram dan kicap manis serta lada putih.
5. Tambahkan bancuhan air tepung jagung. Kacau sehingga kuah pekat. Padamkan api dapur
6. Susun egg togu goreng di atas bekas, dan tuangkan sos tiram di atasnya.
7. Hidangkan dengan taburan bawang goreng hirisan daun bawang dll.

1 comments

  1. sedapnya..nampak simple..mau try la juga buat ni kak..sbb sya pun suka betul makan egg tofu ni..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe