ADSENSE

Isnin, 12 Mei 2014

Bubur Kacang Hijau Jagung Krim & Mee Rebus untuk makan-makan keluarga.....

Kelmarin Amie sempat siapkan dua jenis hidangan untuk  dibawa ke kampung. Encik Suami suruh sediakan apa-apa sajalah yang boleh dimakan untuk makan-makan keluarga. Bukan selalu dapat berkumpul. Jadi masing-masing keluarga akan bawa makanan dan kami akan makan bersama di rumah adik ipar (MIL & FIL).


Amie buat Bubur Kacang Hijau. Resepi Bubur Kacang Hijau memang mudah, tapi mungkin ada sedikit perbezaan sebab Amie gunakan resepi yang biasa Bonda masak. Bonda akan tambahkan halia dan bawang putih. Amie rasa kalau halia mungkin ada yang bubuh tapi kalau bawang putih tu tak tahulah pula ya... Apa pun, kedua-dua bahan tersebut tidaklah mencacatkan rasa hidangan ini (bagi Amie) sebab kata kakak Amie bawang putih menambahkan rasa lemak dalam bubur. Amie masak dalam kuantiti yang agak banyak dan tambahkan dengan 2 tin jagung krim. Oleh sebab orang kampung Encik Suami tak suka bubur kacang yang kental & pekat, jadi Amie buat cair sikit. Alhamdulillah... Bubur Kacang Hijau Jagung Krim habis dimakan tanpa sebarang suara tentang 'bawang putih' yang memang tidak disedari 'kehadirannya' dalam bubur tersebut!


Resepi : Bubur Kacang Hijau

Bahan-bahan:
400 gram kacang hijau - rendam selama 1 jam
2 liter air
1 liter santan daripada 1 biji kelapa
200 gram gula pasir
1 cawan gula melaka yang telah dihancurkan
2 helai daun pandan - siat dan simpul
1 sudu makan garam - ratakan
1 cawan sagu biji - bilas & toskan
2 tin jagung krim
3 cm halia - hiris nipis
3 ulas bawang putih - pecahkan

Cara:
1. Satukan kacang hijau, daun pandan, halia dan bawang putih di dalam periuk besar.
2. Rebus hingga kacang hijau pecah.
3. Masukkan gula pasir, dan sagu biji. Kacau sekali-sekala sehingga gula larut dan sagu biji mengembang.
4. Tambahkan santan dan jagung krim. Masak lagi sehingga keluar buih-buih kecil di tepi periuk.
5. Padamkan api dapur.


Amie juga sempat siapkan mee rebus menggunakan 2 kg daging untuk kuahnya & the gang tapi tak payahlah Amie tuliskan resepinya di sini sebab sebelum ini Amie pun pernah masukkan resepi yang sama. Resepi mee rebus ringkas saja sebab bahan-bahan yang lain hanya perlu disediakan dan dipotong-potong saja.


Alhamdulillah.... sudah sedia untuk dibawa ke kampung. Dalam 'baldi' merah tu Bubur Kacang Hijau Jagung Krim!


Sempat posing dengan Encik Suami sebelum ke kampung.


5 ulasan:

mama sara nur berkata...

assalam k.amie
bubur kacang hijau salah satu bubur yg jd kesukaan dari dulu ni
bestt kan layan bubur sy paling suka yg sejuk dari peti ais he hee

Bazlia Amoza berkata...

ya allah sedapnya nampak masakan akak ni..terliur pulak..bubur kacang memang feveret saya. Nanti nak cuba resepi akak pulak.

http://ailzab.blogspot.com

adda syuhada berkata...

Slm. K.amie nampak sedap Sgt bubur tu...

afiqah adam malek berkata...

Salam. 1st time leave my comment here:-)kebetulan,petang kelmarin saya masak bubur kacang dengan kawan-kawan,letak sweet corn's cream juga..hihihi. 1 of my friend from N.9 said,kalu mak dia buat bubur kacang memang letak a little piece of ginger..style masing-masing kan.Anyway memang puas hati dapat makan bubur kacang yang diidamkan(even guna santan kotak)..

DrAbi Fairuzi berkata...

salam kak.. ada resepi nk masak bubur kacang dlm kuantiti 400 org makan tak?