Bhindi Subzi ( Stir - Fried Okra ) - AFF Indian Subcontinent

12:29 PTG

Masakan India memang tidak asing bagi kita kerana rakyat negara kita terdiri daripada masyarakat majmuk termasuk Cina dan India serta banyak lagi etnik yang lain. Kepelbagaian budaya inilah yang mencorak keunikan dalam resepi masakan yang dikongsi bersama. Namun begitu, sesekali mari ini cuba dekati secara lebih mendalam hidangan India yang memang dikenali kaya dengan penggunaan pelbagai jenis rempah, herba dan sayur-sayuran.


Amie berkesempatan mencuba salah satu resepi yang mudah berasaskan sayur dari buku masakan My Indian Kitchen oleh Hari Nayak. Pada mulanya Amie termenung juga bila membayangkan betapa lamanya masa yang diambil untuk 'memasak' kacang bendi memandangkan kalau mengikut kebiasaan Amie hanya mengambil masa beberapa minit untuk menumis, dengan syarat kacang bendi berubah warna dikira sudah sangat sesuai untuk padamkan api dapur. Apa pun, sudah tentu Bhindi Subzi olahan Hari Nayak mempunyai keistimewaannya yang tersendiri. Apa yang penting, untuk mengetahui keunikan Bhindi Subzi, apa kata kita lihat resepinya di bawah dan jika ada masa terluang kita cuba pula resepi yang sebenarnya sangat mudah ini.


Recipe : Stir - Fried Okra (Bhindi Subzi)
Source : My Indian Kitchen by Hari Nayak

Ingredients:
1 lb (500 g) fresh tender okra, rinsed and patted dry or 1 lb (500 g) cut frozen okra
1/2 cup (125 ml) oil
2 teaspoons cumin seeds
1 large onion  (about 1/2 lb / 250 g), sliced
1/2 teaspoon ground coriander
1/2 teaspoon ground cumin
1/2 teaspoon Asian chili powder or cayenne pepper
1/4 teaspoon ground turmeric
1/2 teaspoon salt
juice of 1/2 lemon

Method:
1. Trim the ends off each okra pod and cut into small segments about approxmately 1/2 inch (1.25 cm) in length.
2. Heat the oil in a nonstick skillet over medium - high heat. Add the cumin seeds - they should sizzle upon contact with the hot oil. Quickly add the onion and cook, stirring frequently, until golden, about 3-4 minutes. 
3. Add the okra and fry, stirring every now and then, for 10 minutes. The onion will be dark brown by this time.
4. Add the ground spices and salt and saute for another 5 minutes.
5. Add the lemon juice and cook, stirring gently, for another minute. Serve hot.


"I am submitting this post to Asian Food Fest - Indian Subcontinent hosted by Chef and Sommelier."




1 comments

  1. Hi Amie! Thank you for your contribution to this month's AFF!

    Your ladies' fingers dish looks absolutely mouth watering.... although I have to use google translate to read the post.

    You have a wonderful blog!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe