Asam Pedas Ikan Bayan

9:35 PTG


Bersua kembali.
Selamat berbuka puasa buat teman-teman yang berpuasa pada hari ini. Moga ibadat kalian mendapat ganjaran pahala dari-Nya. Amin.

Kali ini Amie masak Asam Pedas Ikan Bayan gaya cair-cair je.... tak pekat berlenang-lenang terbit minyak selalu. Sesuailah kot dengan cuaca panas sekarang ni.... nak makan yang pedas-pedas takut bertambahlah panas dari dalam badan.


Resepi : Asam Pedas Ikan Bayan

Bahan-bahan:
1 ekor ikn bayan seberat 1 kg - bersihkan dan potong 5 bahagian - belah 2 bahagian kepala
5 tangkai daun kesum
1 batang serai - diketuk
3 biji tomato - belah 2
2 keping asam gelugur
800 ml air
garam / gula / perasa pilihan
minyak

Bahan kisar:
10 biji cili kering
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
belacan sebesar ibu jari
1 cm kunyit hidup
1 cm halia

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar hingga terbit minyak. \
2. Masukkan serai, daun kesum, asam keping dan air. Biarkan mendidih.
3. Setelah kuah mendidih, masukkan ikan dan biarkan selama 5 - 7 minit sahaja sebab ikan bayan cepat masak.
4. Masukkan tomato, dan perasakan masakan dengan garam / gula / perasa pilihan.



Ampunkan saya... saya suka makan bahagian kepalanya, pipinya yang kenyal itu... oh! Ikan bayan!

5 comments

  1. macamana rupa ikan bayan ini kak, dr kepala ikan tu, nampak cam ikan yang kaler2 biru hijau tu eh? sisik banyak,

    BalasPadam
  2. terliurnya mata ikan tu,lembut je nampak!

    BalasPadam
  3. sedapnya asam pedas nie,sayangnya saya dh seminggu x mkn pedas,kena pantang jap coz dah seminggu jugak saya diserang pedih ulu hati ....sekurang2nya 2x sehari kena serang....sakitnya.....telan air liur jer lah jwpnya...

    BalasPadam
  4. Aslmkm Kak Amie...ikan spesis besar2 ke ni..ala2 kerapu ye? tak pernah tengok..hehe..apa2pun lauknya mengancam perut saya yg tengah berbunyi..*kena cari nasik jap..

    BalasPadam
  5. sedapnya Amie..asam pedas memang favourite ummi.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe