ADSENSE

Sabtu, 19 April 2014

Ikan Lampam Panggang & Sayur Kailan Goreng Sos Tiram.

Selain goreng garing, Amie suka buat ikan lampam panggang. Bukan panggang atas bara, tapi panggang bungkus dengan daun pisang dan masuk dalam oven. Cara begini disukai MIL & FIL.... katanya ikan lebih sedap sebab tidak kering di atas pemanggang, sebaliknya isinya lebih lembut dan lembap!


Resepi : Ikan Lampam Panggang

Bahan-bahan:
1 ekor ikan lampam saiz besar - bersihkan dan kelar-kelar
1 batang serai - dititik
daun pisang
1 sudu teh serbuk kunyit
garam

Bahan tumbuk:
2 ulas bawang putih
2 cm halia

Cara:
1. Lumurkan ikan dengan semua bahan di atas.
2. Bungkus dengan daun pisang.
3. Panggang dalam oven hingga masak.


Dua-dua jenis pencicah di bawah ini Amie suka. Tapi sudah tentulah lebih suka yang di bawah ini, sementara yang di bawah lagi tu memang dah biasa kita jumpa, lebih kurang air asam gitu.


Sambal pencicah yang di atas tu Amie gunakan banyak jus limau kasturi untuk seimbangkan rasa. Amie tumbuk cili padi minyak bersama bawang putih, dan ketika menghidangkannya Amie masukkan hirisan kulit limau kasturi supaya lebih harum.

Resepi : Sambal Lada

Bahan:
10 biji cili padi minyak
5 ulas bawang putih
1/2 cawan jus limau kasturi
2 sudu makan gula pasir
1 sudu teh garam
sedikit hirisan kulit limau kasturi

Cara:
1. Tumbuk cili padi minyak bersama bawang putih hingga lumat.
2. Masukkan di dalam mangkuk, dan tambah gula pasir, garam serta jus limau kasturi.
3. Tambahkan hirisan kulit limau kasturi di dalamnya.


Resepi : Air Asam (Sambal Kicap)

Bahan-bahan:
10 biji cili padi - hiris
1 labu bawang besar - hiris 
1 sudu makan belacan serbuk
1/2 cawan kicap manis ABC
2 sudu makan jus limau kasturi
1 sudu teh pati asam jawa

Cara:
1. Satukan kesemua bahan di atas.
2. Sedia untuk dihidangkan.


Yang ini pulak, Sayur Kailan Goreng Sos Tiram kegemaran Encik Suami. 

Resepi : Sayur Kailan Goreng Sos Tiram

Bahan-bahan:
5 batang pokok kailan - potong ikut citarasa - asingkan bahagian daun dengan batang
1/2 batang lobak merah - potong bulat
1 cawan udang kertas siap dibersihkan
1 labu bawang besar - hiris kasar
3 ulas bawang putih - dipecahkan
2 sudu makan sos tiram
1 sudu makan kicap manis ABC
1/2 cawan bancuhan air tepung jagung
minyak

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang besar serta bawang putih hingga wangi.
2. Masukkan lobak merah, batang kailan dan udang.
3. Setelah batang kailan dan lobak merah empuk, dan udang berubah warna, masukkan bahagian daun kailan.
4. Besarkan api dan tutup selama 1 minit supaya daun kailan masak dengan warna hijau yang cantik.
5. Buka penutup kuali dan tuangkan bancuhan air tepung jagung untuk memekatkan kuah dan perasakan dengan sos tiram serta kicap manis ABC.
6. Gaul seketika dan padamkan api dapur.

2 ulasan:

rostina76 berkata...

kecur tgk cicah2 tu…btw ikan lampam ni ikan sungai ye k.amie? saya tak pernah makan

Cik Wan berkata...

sedapnya Amie...berpuluh tahun tak makan ikan ni.
btw semalam dok sembang dgn kawan baik saya, rupa2nya dia exclassmate Amie dulu..kenalkan dgn pinatbate azla?