Ketam Masak Kam Heong

9:12 PTG

Lama dah dia menunggu di bawah ni.... sampai termenung menopang dagu dengan sepitnya!
Alahai Ketam Masak Kam Heong.... marilah kami ratah-ratah kamu ha hahaaha....


Orang kata kalau nak menikmati ketam, jangan makan dengan nasi. Ratah-ratah gitu je.... Iyo.... iyolaaa tu... sebab dua tangan kena buat kerja! Mmmm.. tunggu apa lagi! Marilah sama-sama 'gasak' ini ketam! Lepas tu baru kita tengok resepinya.

Bahan-bahan:
3 ekor ketam seberat 1kg
7 ulas bawang putih cincang
3/4 cawan udang kering  
2 sudu besar serbuk kari
3 tangkai daun kari 
2 batang serai - hiris halus
2 biji cili merah - hiris (boleh gunakan cili padi jika suka lebih pedas)
2 sudu besar sos tiram
1 sudu teh lada hitam - kisar
1/3 cawan minyak

Cara:
1. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng terendam ketam  sehingga masak. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih sehingga wangi.
3. Masukkan udang kering dan goreng sehingga udang masak.
4. Masukkan serbuk kari, daun kari, hirisan serai serta cili merah / padi dan goreng seketika.
5. Tambah sos tiram dan lada hitam dan gaul sebati.
6. Masukkan ketam dan balik-balikkan supaya disaluti dengan sos.
7. Angkat dan hidangkan.



Alahai.... dapat sos yang menyelaputi kulit ketam pun sodap!

JANGAN LUPA BUAT RAKAN-RAKAN BLOGGER YANG INGIN MENYERTAI AMIE'S 1st GIVEAWAY. LUANGKAN SEDIKIT MASA ANDA UNTUK MENCORETKAN KENANGAN DEBAR MENANTI KELAHIRAN.
SILA KLIK DI SINI UNTUK SYARAT-SYARAT PENYERTAAN DAN

DI SINI
UNTUK MELIHAT HADIAH YANG DITAWARKAN!
TARIKH TUTUP PENYERTAAN PADA 7 APRIL 2014!
JOM KAWAN-KAWAN.... ABADIKAN KENANGAN TERINDAH DALAM HIDUP ANDA UNTUK DIKONGSI BERSAMA KAMI!

3 comments

  1. perghhh, ketam peberet anak2 Liza ni..

    BalasPadam
  2. sedapnya terliur rasa nak masak stok ketam yang beli kat pasar borong resepi ni..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe