Kambing (Lamb) Masak Yogurt

11:30 PTG

Entri sebelum tidur.....
Hari ini agak terlewat menyiapkan hidangan malam, sebab 'terlewat' juga mengambil Fairuz dari sekolah (latihan robotik), dan sekali harung ambil Firdaus dari kampung. Fuad pula perlu menghadiri kelas tuisyen pada pukul 7 malam,. Jadi... kalau dah sampai ke rumah pukul 6 lebih, apa menu yang sempat disediakan? Syukurlah Fuad sudah masak nasi, dan keluarkan lamb dari peti sejuk!
Sebenarnya resepinya sama dengan LAMB MASAK BLACK PEPPER, cuma kali ini Amie tambah yogurt!



Inilah menu kesukaan Fuad. Dia sanggup tunggu sampai hidangan ini siap, dan agak terlewat menghadiri kelas tuisyen.... heiiii... hari ini semuanya asyik terlewat laaa....


Resepi : Kambing  (Lamb) Masak Yogurt
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
700 gram daging kambing - potong ikut suka
1 batang lobak merah - belah 2 & potong 4 - celur
1 cawan hirisan brokoli - celur
3 ulas bawang putih - cincang
5 biji bawang merah - cincang
4 sudu makan yogurt asli
1 inci halia - hiris halus 
1 sudu teh lada putih - tumbuk kasar
1 sudu teh lada hitam - tumbuk kasar
3 sudu makan sos lada hitam
2 sudu makan kicap manis
1 sudu makan sos tiram
1 sudu teh perencah MAGGI Cukup Rasa
2 cawan air
minyak



Cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis bawang putih, bawang merah dan halia hingga harum.
2. Masukkan daging kambing dan gaul sebati. Tutup kuali dan biarkan sehingga air daging keluar.
3. Masukkan yogurt asli, sos tiram, sos lada hitam, kicap, lada hitam dan lada putih tumbuk. 
4. Setelah digaul rata, tambahkan air dan tutup kuali sekali lagi. Masak dengan api sederhana panas, dan biarkan sehingga daging kambing empuk.
5. Buka penutup, dan lobak merah, brokoli serta perencah MAGGI Cukup Rasa.

6. Kacau sekali dua dan terus padamkan api dapur.

JANGAN LUPA UNTUK MENYERTAI AMIE'S 1st GIVEAWAY.
HADIAH RANTAI TANGAN MUTIARA SEDANG MENANTI ANDA!
TARIKH TUTUP PENYERTAAN PADA 7 APRIL 2014.
UNTUK LEBIH LANJUT SILA KLIK


1 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe