Ayam Masak Black Pepper

5:10 PTG

Baru beberapa hari lepas Amie masak Lamb Black Pepper, hari ini menyusul lagi masakan yang sama tetapi menggunakan daging ayam pula. Fuad memang cukup suka kalau dapat menikmati hidangan lauk bersos dan ada pula lada hitamnya! Oleh kerana Encik Suami balik lewat petang hari ini dan Fairuz pula selepas aktiviti kawad kaki di sekolah terus pulang ke rumah kakak ipar, jadi Amie masakkan Ayam Black Pepper untuk Fuad yang keletihan balik selepas menghadiri jemputan seminar di sekolah  lain. 


Kali ini Amie perap terlebih dahulu daging ayam dengan halia, bawang putih dan juga lada hitam campur lada putih tumbuk. Bukan apa, saja-saja nak rasa 'mesra' bahan-bahan pemerap tadi meresap ke dalam daging ayam.


Resepi : Ayam Masak Black Pepper
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1kg daging ayam - potong ikut saiz masing-masing
4 biji kentang - kupas dan potong wedges  - goreng hingga masak dan ketepikan
1 labu bawang besar - belah 2 dan hiris kasar
1/2 biji capsicum merah - hiris panjang
1/2 biji capsicum kuning - hiris panjang
1/2 biji capsicum hijau - hiris panjang
4 sudu makan sos lada hitam
2 sudu makan sos tiram
1 sudu makan kicap manis
1 sudu teh perencah MAGGI Cukup Rasa
minyak

Bahan tumbuk:
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu teh lada hitam
1 sudu teh lada putih


Cara:
1. Perap daging ayam selama 1/2 jam bersama bahan tumbuk. Tambahkan satu sudu teh perencah MAGGi Cukup Rasa.
2. Panaskan sedikit minyak dan tumisbawang besar hingga kekuningan.
3. Masukkan daging ayam yang diperap dan gaul rata. Biarkan sehingga keluar air ayam.
4. Tambahkan sos tiram, sos lada hitam dan kicap manis. Gaul sebati dan tutup kuali. Perlahankan api dapur dan biarkan sehingga daging ayam empuk.
5. Buka penutup kuali dan masukkan kentang goreng, capsicum merah, kuning serta hijau. Gaul sekali lagi dan padamkan api dapur.

7 comments

  1. salam Mie, akak dtg nak tumpang makan malam boleh??? lapar lah tengok ayam tu macam2 kaler ada i likeeee

    BalasPadam
  2. saya pun suka mkn ayam blackppepper nie kak....cuma jrg msk coz nanti anak x mkn,so saya msk apa yg anak mkn....

    BalasPadam
  3. Alhamdulillah kak amie dh terima gift sy tu... maklumlah tergemuk sikit dr yg lain... masa akak tipon tu saya on the way blk kg... x ada line sgaknya... btw sedap tgk ayam tu mlm2 ni....

    BalasPadam
  4. makan dengan nasi panas-panas, pasti malatops ni Amie..

    BalasPadam
  5. waduhhhhh enak eehhh mbakyu...kemecer aku dadi neh...

    BalasPadam
  6. Nampak sedap la Amie,kalau makan dengan nasi ni tentu menambah-nambah kan!

    BalasPadam
  7. Assalamualaikum amie..aduh meleleh air liur nampk btul kesedapannya...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe