Sepiring Rice Stick (Mee Hoon) Goreng & Secawan Kopi Tenom

11:51 PG


Selamat berhujung minggu teman-teman.
Cuaca masih sejuk... rasa malas nak bangun pagi, tapi bubur Firdaus mesti kena masak. Encik Suami awal pagi lagi sudah keluar siapkan kerjanya yang mesti diselesaikan sebelum buka sekolah selepas cuti CNY ini. Fuad dengan tugas rasminya, menurut arahan Encik Suami supaya cuci pakaian. Farid jaga Firdaus sementara Amie kemas ruang-ruang tertentu sampailah ke dapur untuk sediakan sarapan pagi. Fairuz pulak.... mana perginya? Malam tadi anak buah kami ambil dia untuk temankan tidur di rumahnya.




Memang lama sungguh tak sediakan sarapan pagi! 
Setelah selongkar barang dapur, terjumpalah beberapa bungkus mee hoon (rice stick) dan bahan-bahan lain untuk digandingkan menjadi menu mee hoon goreng. Amie rendam sebungkus saja sebab cuma kami bertiga yang akan makan. Cukuplah tu kaaaan...




Siap sudah terhidang mee hoon goreng dengan kopi panas yang lazat dari Tenom! Kalau ada Encik Suami sarapan bersama lagi seronok.... (nampak sangatlah jarang minum bersama), sebab ada teman berbual-bual di dapur... sembang-sembang tentang hal anak-anak!



Resepi : Rice Stick (Mee Hoon) Goreng
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan:
1 bungkus rice stick (mee hoon) - rendam hingga kembang - toskan airnya
4 batang sosej - hiris-hiris
1 cawan udang basah yang tellah dibersihkan
1 cawan hirisan sayur sawi
1/2 cawan hirisan halus lobak merah
3 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos tomato
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan perencah MAGGI Cukup Rasa
minyak

Bahan tumbuk:
2 biji bawang putih
3 biji bawang merah
1 genggam udang kering - direndam hingga kembang & toskan airnya


Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumbuk hingga naik bau.
2. Masukkan udang basah dan gaul sebati. Masak sehingga udang bertukar warna.
3. Masukkan lobak merah dan sos cili, sos tomato serta sos tiram. Gaul lagi.
4. Setelah lobak merah lembut, masukkan pula sayur sawi diikuti dengan mee hoon. 
5. Gaul rata dan taburkan perencah MAGGI Cukup Rasa.
6. Padamkan api dapur dan sedia untuk dihidang.

Amie je yang minum kopi Tenom tu.... (sekali-sekala je minum), Farid & Fuad makan mee hoon goreng dengan minuman kegemaran masing-masing.
Jumpa lagi......

1 comments

  1. Sedapnya....blum lunch lg...lapor plak nengok...

    http://shafiqhashim.blogspot.com/2014/01/2nd-giveaway-by-nabilamedan.html

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe