Ikan Siakap Kukus 3 Rasa

5:08 PTG

Ini kes tak muat kuali nak goreng ikan... jadi kukus je ikan siakap (melengkung kepala dengan ekornya), lepas tu siram kuah 3 rasa! Okey kan....


Resepi : Ikan Siakap Kukus 3 Rasa
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap seberat 1kg - bersihkan dan kelar sedikit
2 biji bawang putih - cincang halus
1 biji bawang besar - cincang dadu
1 batang serai - diketuk
4 helai daun limau purut
7 biji cili padi - dipecah
1 cawan kepingan dadu nanas masak
1 biji tomato hijau - potong dadu
1/2 batang lobak merah - hiris bulat
2 sudu makan sos tomato
4 sudu makan sos cili Thai
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan gula pasir
1 sudu makan kicap manis
1 sudu teh perencah MAGGI Cukup Rasa
1 sudu teh tepung jagung - bancuh dengan sedikit air
minyak


Cara:
1. Letak ikan di atas dulang pengukus. Kukus selama 10 minit. Buka penutup pengukus dan keluarkan loyang ikan serta buangkan air ikan. Masukkan semula ke dalam pengukus.
2. Sementara itu dalam tempoh 10 minit pertama tadi sediakan sosnya: Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih serta bawang merah hingga wangi.
3. Masukkan serai dan daun limau purut, cili padi serta nanas. Masak sehingga nanas layu.
4. Masukkan sos tiram, sos tomato, sos cili dan kicap manis serta gula pasir. Biarkan mendidih seketika.
5. Masukkan pula lobak merah dan tomato.
6. Taburkan perencah MAGGI Cukup Rasa.
7. Tuangkan bancuhan air tepung jagung. Gaul seketika dan tutup api dapur.
8. Buka tutup pengukus ikan ddan tuangkan kuah sos tadi. Kukus semula selama 5 minit.

3 comments

  1. Salam Mie, ok sangtttttttttt sedap lagi kukus tau, cuma kukus tak lah dpt gigit tulang2an yang rapuh tu hahaa,akak ni hantu tulang suka sangattttt

    BalasPadam
  2. Assalamualaikum...
    lama dah tak makan siakap. La ni masak ikut selera abg long je. kalau masakan tak kena ngan selera dia, alamat tak makan le jawabnya.

    BalasPadam
  3. assalamualaikum k.amie….wah!!!bagus resepi ni sbb lebih healthy….kdg2 benda yg kita rasa xjadi tu le lebih meletup kan. blh try ni

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe