Sup Labu Air, Ikan Temparing Goreng & Sambal Belacan

12:43 PTG

Hidangan yang terasa enak & lazat sudah semestinya disajikan ketika perut sudah mula berkeroncong! Apa lagi ketika cuaca dingin begini, perut memang sentiasa minta diisi. Apa kata kita sediakan masakan kampung yang ringkas dan senang, tapi.... sudah pasti sungguh menggamit selera untuk menjamahnya.


Amie masak Sup Labu Air, Ikan Temparing Goreng dan tidak ketinggalan Sambal Belacan.... belacan dari Papar yang terkenal sungguh sedap itu!


Entah berapa hari lamanya labu air ini terbiar di dapur. Tak ada idea nak masak apa, dan akhirnya Amie putuskan untuk dimasak sup! 


Resepi : Sup Labu Air
Olahan: Amie's Little Kitchen
Bahan-bahan:
1/2 biji labu air - kupas kulit dan potong ikut suka
1/2 batang lobak merah - kupas kulit dan kerat menjadi 10 keping
1 inci halia - diketuk
sejemput ikan bilis - bersihkan
2 ulas bawang putih - diketuk
3 biji bawang merah - diketuk
1 sudu teh lada putih - tumbuk
1 sudu makan perencah MAGGI Cukup Rasa
700ml air

Cara:
1. Panaskan air dalam periuk dan didihkan bersama bawang putih, halia, ikan bilis, bawang merah dan lobak merah serta labu air.
2. Biarkan mendidih selama 20 minit.
3. Masukkan lada putih dan perencah MAGGI Cukup Rasa.
4. Padamkan api dapur.
5. Hidangkan panas bersama taburan bawang goreng & hirisan daun sup.



Sesiapa yang belum pernah melihat ikan temparing atau ikan lausu, Amie paparkan gambarnya di atas. Ikan di atas bersaiz agak kecil dan boleh terus digoreng seekor, tapi yang Amie goreng di bawah ini merupakan hirisan dari seekor ikan temparing seberat 1.7 kg. Amie bubuh bawang putih dengan halia tumbuk, serbuk kunyit, garam serta sedikit tepung jagung sebelum digoreng.



Tidak ketinggalan Sambal Belacan.... adeeeehhhh! Tak boleh cerita panjang-panjang nanti ngenceeessss...



Dan.... tak cukup Sup Labu Air, Amie tambahkan dengan gorengan terung Taiwan pulak! Apalagi... marilah... Bismillah.

3 comments

  1. Fulamak Amie..gandingan mantop, tak cukup sepinggan nasi ni Amie.

    BalasPadam
  2. Sedapnya kak...mmg kena la smua hidangan ni...

    Ikan tu penah tgk...tp x tau nama...hehe...

    BalasPadam
  3. Assalam kak amie..wah dapur kak amie mmg blm pernah lagi menghampakan, semua buat air liur meleleh, hari2 masak cam ni mmg kalah restoran, hehe..hepi new year buat kak amie sekeluarga ya ;)

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe