Pajeri Nanas

9:14 PTG

Sebenarnya agak lama juga berangan-angan nak buat Pajeri Nanas! Teringin meratah puas-puas! Akhirnya tercapai juga hasrat ini bila petang tadi Amie berkesempatan menyediakannya sebagai salah satu di antara lauk-pauk hidangan keluarga. 


Amie gunakan sebiji nanas separuh masak seberat 1.5kg.  Ada beberapa versi resepi pajeri nanas... setahu Amie ada yang gunakan santan dan ada yang tidak. Ada yang tidak gunakan serbuk rempah kari sebaliknya giling atau kisar sendiri rempah-rempahan untuk dijadikan pes. Pajeri Nanas yang Amie paparkan ini merupakan versi dari kampung kami. Bezanya, kalau di kampung kami warna Pajeri Nanas lebih kekuning-kuningan, tetapi pajeri yang Amie hasilkan lebih kemerah-merahan pula, barangkali Amie terlebih bubuh lada! Seperti biasa, kalau gunakan serbuk kari, Amie tidak bancuh dengan air untuk dijadikan pes, sebaliknya terus campurkan ke dalam bahan tumisan, dan masak dengan api sederhana panas supaya tidak terlalu kering.



Resepi : Pajeri Nanas
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 biji nanas seberat 1.5kg - kupas kulit, belah 4 dan buang empulur, potong ikut ketebalan yang disukai
1 cawan kerisik
1/2 cawan serbuk kari daging
1 sudu teh biji sawi
1 genggam udang kering - rendam hingga kembang, toskan
1/2 cawan minyak
garam  / gula / perasa pilihan

Bahan kisar:
10 biji cili kering
3 ulas bawang putih 
5 biji bawang merah

Rempah penumis:
1 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang

Cara:
1. Celur nanas sehingga layu dan kemudian toskan airnya.
2. Panaskan minyak dan goreng rempah penumis sehingga wangi dan kemudian  masukkan biji sawi. Biarkan seketika sebelum masukkan  bahan kisar.
3. Setelah bahan tumisan terbit minyak, masukkan serbuk kari dan gaul sebati. Jika bahan tumisan terlalu kering, tambahkan sedikit air.
4. Masukkan udang kering diikuti dengan nanas.
5.  Masak dengan api sederhana - oleh kerana Encik Suami suka pajeri yang berkuah, Amie tambahkan  1 cawan air.
6. Masukkan kerisik, garam / gula / perasa pilihan.
7. Gaul sekali-sekala sehingga kuah menjadi pekat.


5 comments

  1. tok tok tok
    ada lagi pajeri nya buk!!! laparrrrr minta semangkok Mieeee

    BalasPadam
  2. Kalu ikut versi myArwah Ayah pulak, dia suka boh sedikit air belacan. Lebih kurang rasa macam udang kering la.

    Yang pasti mesti ada kerisik, kan?

    Makan dengan nasi panas, then telur masin or ikan masin. Ahhh Amie!

    BalasPadam
  3. suka mkn,tp x pernah buat....sesekali nk jugak buat nanti..

    BalasPadam
  4. slm kak Amie..
    alahaii sedapnye tgk pejeri nenas tu..tliur pulak tgk lama2..perut pon ikut sma berdendang..hehe

    BalasPadam
  5. ini kalau bulan Ramadan atau g kenduri ke cari hidangan ni dulu. Kegemaran sangat ni. Lama dah tak buat, time keluar je lupa nak beli nanas..uhhuu

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe