Nasi Lemak Lobak Merah & Sambal Hati

12:34 PTG

Selamat berhujung minggu buat semua. Terima kasih kerana masih sudi berkunjung ke dapur Amie yang semakin hari  agak kurang memaparkan resepi terbaru. Bukan apa, semenjak dua menjak ini, sejak Firdaus mula pandai berdiri jatuh nampaknya kenalah beri tumpuan lebih kepadanya. Tambahan pula, setelah dua kali Amie tinggalkan untuk menghadiri mesyuarat sepanjang Disember 2013 (setiap kali mesyuarat mengambil masa 4 hari), dan setiap kali itu jugalah Firdaus demam. Terakhir kalinya, pada 24 Disember lepas kami terpaksa kejarkan Firdaus ke hospital menjelang pukul 4 pagi akibat demam panas walaupun pada sebelah malamnya kami sudah bawa ke klinik. Satu perangai baru Firdaus mula muncul akhir-akhir ini yang tambah menyukarkan untuk berpisah seketika dengannya..... Firdaus tidak mahu menyusu botol kalau berada di rumah, dan sudah tentunya akan bergantung dengan susu badan sepanjang waktu! Jadinya.... tak banyak waktulah jawabnya untuk Amie selalu berada di dapur!
Mujurlah kalau Amie bertugas, Firdaus masih mahu menyusu botol ketika di bawah jagaan kakak ipar. 


Pagi tadi Amie sempat sediakan Nasi Lemak Sambal Hati untuk hidangan keluarga. Itu pun setelah memandikan, menyusu dan menyuapkan bubur untuk si kecil Firdaus. Akhirnya.... walaupun hampir pukul 11 pagi, siaplah juga masakan Amie. Dan sekarang, bolehlah Fairuz & Fuad  menikmatinya. Amie tunggu Encik Suami pulang dari tempat kerja menjelang pukul 1 tengahari nanti.
Kali ini Amie masak nasi lemak dengan lobak merah. Saja Amie buat begini ... untuk habiskan stok lobak merah yang tak pandai surut sejak dibeli minggu lepas!

Resepi : Nasi Lemak Lobak Merah
Olahan: Amie's Little Kitchen

Bahan untuk nasi lemak:
4 cawan beras  - cuci dan toskan
3 biji lobak merah - cuci bersih dan potong dadu
1 biji kelapa parut
600ml air
3 cm halia - hiris
1 biji bawang putih - hiris
3 kuntum bunga cengkih
5 cm kulit kayu manis
sehelai daun pandan (disiat-siat dan disimpul)
sedikit garam

Cara:
1. Campurkan lobak merah bersama kelapa parut dan air ke dalam pengisar. Kisar hingga halus, dan kemudian tapis. Buangkan hampas kelapa bersama hampas lobak merah. Ambil santannya yang bercampur jus lobak merah tadi.
2. Didihkan air dalam periuk pengukus.
3. Didihkan santan tadi bersama halia, bawang putih, bunga cengkih, kayu manis dan daun pandan.
3. Masukkan beras dan sedikit garam. K
acau sekali - sekala sehingga beras kembang dan santan kering.
4. Masukkan dalam periuk pengukus.
5. Kukus 20-25 minit atau sehingga nasi benar-benar masak.



Untuk sambalnya pula Amie masak terlebih dahulu bahan untuk sambal dan kemudian Amie bahagi 2. Satu bahagian untuk Sambal Hati dan satu bahagian lagi untuk Sambal Ikan Bilis 

Resepi : Sambal Hati & Sambal Ikan Bilis
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan untuk sambal:
300 gram ikan bilis - bersihkan, cuci dan tos dan 1/2 kg hati - hiris ikut suka, gaul dengan sedikit garam dan kunyit - ketepikan

1 cawan petai - belah 2
1 labu bawang besar - hiris kasar dan bahagi 2
1 sudu makan pati asam jawa (bancuh dengan sedikit air)
garam  dan gula secukup rasa

minyak

Bahan kisar:

40 biji cili kering
10 biji bawang putih
10 biji bawang merah
3 cm belacan

1 batang serai - hiris kasar

Cara:
1. Tumis bahan-bahan kisar hingga pecah minyak. 
2. Masukkan bancuhan pati asam jawa, garam dan gula. Biarkan seketika.
3. Ambil separuh sambal dan masukkan ke dalam kuali yang berlainan. Sambal yang selebihnya tinggalkan dalam kuali yang sama.

4. Masukkan ikan bilis, petai  serta bawang besar dan masak dengan api perlahan sehingga kuahnya pekat.
5. Dalam kuali sambal yang satu lagi, masukkan gorengan hati bersama hirisan bawang besar dan masak sehingga kuah menjadi pekat.


Anak-anak sudah tentunya ingin makan nasi lemak dengan sambal ikan bilis!



Sesekali makan nasi lemak dengan sambal hati pun rasa sodap! Jangan lupa aksesori lain... Amie lengkapkan  hidangan dengan kacang gajus goreng, ikan bilis, lobak merah celur dan timun.



Jemput.....

2 comments

  1. selamat tahun baru 2014...
    mmg gojes ni...dpt mkn nasi lemak..

    BalasPadam
  2. Cantiknya telur goreng tu Amie..

    Moga Firdaus dah sembuh sepenuhnya..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe