Yang ringkas & mudah... Asam Rebus Ikan Gerut-Gerut

1:53 PTG

Kalau boleh Amie nak sediakan hidangan yang seringkas mungkin. Mudah dan sudah semestinya berkhasiat. Akhirnya.... terhidanglah menu yang ringkas dan mudah. Untuk tengahari ini .... Asam Rebus Ikan Gerut-Gerut.


Balik dari menghadiri kursus PBS tengahri tadi, Amie singgah di pasar dan terpikat pula dengan seekor ikan gerut-gerut seberat 1.2kg. Amie beli yang sudah siap dibuang sisik dan dikerat 6 bahagian. Sepanjang perjalanan ke rumah memang berangan nak goreng ikan ini dan kemudian buatkan tumisan lada. Dah sampai dapur lain pulak ceritanya.... he he eheh malas nak berlama-lama di dapur sebab kejap lagi Firdaus sampai. Nak main-main dengan Firdaus pulak. Akhirnya Amie masak  rebus-rebus.  Masukkan sajalah kepala dan telur ikan yang masih melekat di bahagian perutnya tu. Lauk semalam masih ada lagi, dan Amie cuma panaskan lebihan sayur dan ayam masak kicap.



Resepi : Asam Rebus Ikan Gerut-Gerut
Olahan  : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
6 keping ikan gerut-gerut
600ml air
1 batang serai - dititik
2 keping asam gelugur
2 biji tomato - belah 2
7 biji kacang panjang - patah-patahkan
garam / perasa pilihan

Bahan kisar:
5 biji cili merah - buang biji
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
sedikit belacan

Cara:
1. Masukkan air di  dalam periuk. Maukkan semua bahan kisar, serai dan asam gelugur.
2. Biarkan  masak hingga mendidih.
3. Masukkan ikan tenggiri dan masak lagi selama 5 minit. Kemudian masukkan  kacang panjang tomato.
4. Perasakan dengan garam / perasa pilihan.

10 comments

  1. ikan gerut-gerut tu ikan apa? macamana rupanya? tak pernah dengar..

    BalasPadam
  2. Assalam kak amie, yang ringkas tp nampak sungguh menyelerakan.
    Menu camni buat makan bertambah2

    BalasPadam
  3. cmne la rupa ikan tu sblom msak...x brapa tau nma ikan ni...

    BalasPadam
  4. Aah kak cmne upanye ikn tu sblm dmsk?

    BalasPadam
  5. sedapnya makan ikan rebus..menu yang sihat..hehe..

    BalasPadam
  6. Salam Amie....tak pernah pun dengar sebelum nie ikan gerut2 nie....Mungkin disini panggil nama lain kut ....Amie
    Apa2 pun masakakn simple cam nie memang berselera....

    BalasPadam
  7. Assalam Amie'
    Lamanya Ayah tak skodeng dapur Amie. Semoga sihat semuanya.

    Masakan ikan gerut-gerut begitu pasti "seger"! Bagi Ayah, nasi berendam dalam kuahnya pun dah boleh memecut masuk ke usus. Ceria selalu!

    BalasPadam
  8. มาเล่น slotxo แสนสนุกที่นี่สิ
    สล็อตออนไลน์ได้เงินจริง

    https://www.slotxd.com/slotxo

    BalasPadam

  9. เล่นเกมออนไลน์ยอดนิยม พร้อมโบนัสสล็อตเครดิตฟรี แจกหนักแจกจริงกับ pgslot
    มีเกมให้เลือกมากมาย ทั้ง สล็อตออนไลน์ และ ยิงปลาออนไลน์
    ที่ www.slotkkk.com/pgslot

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe