Sup Ekor Lembu Bukit Hijau

9:27 PTG

Jumpa lagi rakan-rakan pengunjung yang sentiasa sudi bertandang ke dapur Amie. Kita sambung cerita masak-masak selepas  merayakan Aidil Adha yang sudah tentunya tidak lari dari hidangan berasaskan daging @ daging korban.


Kelmarin Encik Suami bawa pulang daging korban, dan salah sebuah bungkusan yang dibawanya..... ekor! Entah berapa timbangan beratnya! Ekor lembu tadi sudah dibersihkan tapi tidak dipotong lagi. Rupanya tidaklah susah sangat nak potong ekor lembu, dan tak perlulah cari kapak atau gergaji. Amie gunakan parang belitung je.


Dengan penuh sabar Encik Suami menunggu Amie menyiapkan Sup Ekor Lembu seperti yang dipinta. Berulang kalilah dia ke dapur sebab asyik terhidu aroma sup ekor! Amie masak biasa-biasa saja, gaya sup orang kampung. Jom tengok resepinya di bawah ini.

Resepi : Sup Ekor Lembu Bukit Hijau
Idea dan Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 kg ekor lembu (anggaran) - potong ikut ketebalan yang diingini
4 biji kentang - potong 2
1 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
3cm halia - diketuk
1 sudu lada putih - tumbuk
2 liter air
garam / perasa pilihan
minyak
bawang goreng
hirisan daun sup / daun bawang

Bahan tumbuk: (jangan terlalu lumat)
5 ulas bawang putih
8 biji bawang merah
1 sudu teh ketumbar biji
1/2 sudu teh jintan putih
1/2 sudu teh jintan manis

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan tumbuk, halia, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang sehingga wangi.
2. Masukkan ekor lembu dan balik-balikkan sehingga kelihatan layu.
3. Masukkan air dan biarkan sehingga mendidih. Seterusnya renih dengan api perlahan sehingga ekor lembu mulai empuk
4. Masukkan kentang serta lada putih. Renih lagi sehingga kentang empuk.
5. Perasakan dengan garam /perasa pilihan. 
6. Padamkan api.
7. Hidangkan panas bersama bawang goreng dan hirisan daun sup / daun bawang.

8 comments

  1. uhhh! mestinya tak pandang belakang dah bila makan sup ni hehe...

    BalasPadam
  2. sedapnya sup ekor.....
    Kalau makan, tentu bertambah nasi dipinggan...

    BalasPadam
  3. sedap hirup nii...

    Mel dapat daging dan sedikit tulang raya ritu. Ekornya dah ditempah orang..hihi

    BalasPadam
  4. Isk isk isk Amie nie suker tau buat D5 terliur adehhh lapo perut terus tgk menu nie suker sgt2 :D..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe