Popia Isi Ketam Berkeju ( Creamy Crabstick Rolls)

8:13 PTG

Petang tadi sempat turun ke dapur menyiapkan hidangan ringan .... hasil angkut resepi dari dapur Rostina nun di Brunei sana. Terima kasih banyak-banyak ye Ros sebab sudi kongsi Creamy Crabstick Rolls yang sungguh enak ini. Betullah apa Ros kata... tak payah cicah apa-apa sos, makan je gitu pun dah cukup sedap!


Resepi : Popia Isi Ketam Berkeju ( Creamy Crabstick Rolls)

Bahan-bahan:
Kulit popiah (any size will do)
Crabstick/isi ketam
Keju cheddar (diparut halus) @ boleh guna kepingan cheddar
Sedikit campuran tepung & air sebagai gam - Amie gunakan putih telur

Caranya:
1. Siatkan sehelai kulit popiah & masukkan isi ketam.
2. Taburkan keju di atas isi ketam (banyak2 lagi sedap).
3. Gulung dengan kemas. Gamkan hujung dengan tepung.
4. Ambil sehelai lagi kulit popiah & letakkan popiah tadi di tengah2.
5. Ulang langkah no 3 (gulung 2 kali bagi mengelakkan keju meleleh keluar semasa menggoreng).
6. Goreng sehingga garing & toskan minyak.
7. Sedia dihidang bersama sos kegemaran @ enak juga dimakan begitu saja.


Siap dah! Jom makan sama.



Hari ini terlebih rajin pulak nak kongsi langkah demi langkah buat popia. Sesuai benarlah untuk rujukan adik-adik yang belum biasa atau teringin nak cuba buat popia ni. Mula-mula Amie bubuh parutan keju cheddar atas kulit popia. Minta maaf banyak-banyak Ros... menderhaka ni tak ikut peraturan yang Ros buat. Amie gunakan sehelai je kulit popia.



Lepas tu, ambil sebatang fillet ketam dan bubuh atas parutan keju cheddar tadi.



Amie tutup fillet ketam dengan parutan keju cheddar.



Lepas tu... gulunglah macam buat popia biasa tu. 



Beginilah rupanya...... dan di bawah ini apa pulak?



Kita sibuk gulung popia di dapur, Fairuz sibuk gulung Firdaus dengan selimut! Haiiyyyaaaaa....


9 comments

  1. salam kak..

    sya penah makan popia isi ketam ni..first time makan masa pegi rumah sedara di brunei..sedap dan memang lepas tu nak lagi dan lagi..hihi..

    BalasPadam
  2. Salam Amie..Emmm,sedapnya!.Syiannya dia...kena buli ngan Abg2 yer.TP still senyum manih... :D

    BalasPadam
  3. Kak amie..kite nak popia yg gulung kaler pepel tu hehehe...

    Wah sedap n senang ni..boleh cuba gak nanti

    BalasPadam
  4. waa boleh cuba juga ni Amie,nampak sedap sangat!

    Hehe..yang bergulung purple tu paling comel,bukan nak makan tapi rasa nak gigit-gigit je.

    BalasPadam
  5. Amie tima kasih..boleh cuba ni..
    Sian a firdaus kena gulung jugak ye.
    Sengih suka.lak tu..comel je

    BalasPadam
  6. Nk try jugaklah....hahaha,si kecik dh kena buli....siaplah si abg, tunggu adik beso nanti...sapa buli sapa...

    BalasPadam
  7. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  8. hahahaha... nk popia gulung yg paling bawah tuu...

    BalasPadam
  9. masyaALLAH!!! geramnye tgk popiah purple kat bawah tu. heheh!!!pandai betul abg jaga adik, siap wrap lagi

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe