Meriahnya Dunia Masakan Bersama Chef Joha Hassan

4:52 PTG

Warga MERIAHNYA DUNIA MASAKAN kini mencecah hampir 8,000 orang. Terima kasih kepada semua ahli yang turut memeriahkan ruangan ini dengan pelbagai sumbangan resepi, dan juga kepada yang sudi bertandang untuk mencari resepi, bersoal-jawab dengan penyumbang resepi atau yang hanya suka-suka singgah seketika. Memandangkan setakat ini Amie hanya paparan sumbangan resepi dari rakan-rakan yang mempunyai blog, jadi Amie fikir Amie perlu paparkan sumbangan daripada ahli yang tidak mempunyai blog masakan.

Amie perkenalkan (kepada yang belum kenal... sebab rasanya ramai yang sudah mengenali rakan dari negara jiran - Singapura ini di dalam FB dan juga pelbagai ruangan masakan di FB), seorang penyumbang resepi yang tidak pernah jemu mengirim menu dari mula-mula Meriahnya Dunia Masakan ditubuhkan, sehinggalah ke hari ini. Jeng jengg jenggg... tak lain tak bukan beliau ialah Papajoh! 


Papajoh ... nama timangan untuk Joha Hassan yang lebih dikenali  dalam kalangan kami dengan nama Chef Joha Hassan. Haaaa.... nampak tak kehebatan Papajoh? Papajoh inilah satu-satunya penyumbang resepi lelaki yang Amie paparkan dalam segmen ini. Terima kasih banyak ye Papajoh... jangan jemu-jemu mengirim resepi seterusnya untuk perkongsian maya. Tabik spring untuk Papajoh... walaupun beliau sebenarnya seorang pengurus di institusi kewangan di Singapura, tapi cinta dan komitmennya, serta hasil persembahannya dalam dunia masakan memang setanding dengan chef terkenal! 

Jom kita nikmati hasil air tangan Papajoh di bawah ini:


Ayam Madu Panggang, Cili Cuka & Limau. Honey Grilled Chicken with Chili Vinegar & Lime Sauce


Kebab Daging Panggang



Seafood Pasta Marinara


Ayam Panggang Temasek bersama Sambal Belacan Tomato dan Taugeh Urap.



Baked Silverfish with Parmesan Cheese



Seafood Bruschetta


Grilled Dory Fillets with Steam Ginger Garlic Scallops

Temui Chef Joha Hassan DI SINI. Kalau ada rezeki, teringin merasa hasil air tangan Chef Joha tau.... Tunggu kami datang ke Singapura bulan November 2013 nanti ya Chef!

Terima kasih sekali lagi di atas kesudian Papajoh meluangkan masa berkongsi resepi terbarunya bersama kami, dan mudah-mudahan satu hari nanti koleksi masakan Papajoh dapat dibukukan, diterbitkan!


4 comments

  1. assalam amie..semuanya nampak menyelerakan..kalau dapat rasa..mesti sedap tu kan amie

    BalasPadam
  2. Amie..ummi pun ada follow chef Papajoh ni, memang best2 resepi yang dikongsinya.

    BalasPadam
  3. Salam Amie,
    Kita baru hari ni nak kenal PapaJoh, huhuhu.....ketinggalan betul

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe