ADSENSE

Ahad, 27 Oktober 2013

Mango Casablanca untuk kesekian kalinya....

Macam dah tak ada kerja lain dah di hujung minggu begini..... nak menternak lemak pulak! Jomla.... sekali-sekala apa salahnya mengadap Mango Casablanca. Kalau nak tengok resepi yang lepas boleh klik DI SINI.


Tergoda ke? Cari je bahan yang diperlukan. Tak banyak pun.... 5 jenis je. Tak perlu nak masak-masak lagi.



Resepi: Mango Casablanca
Sumber : Fauziah Biran & Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
27 keping Biskut Cream Crakers
1 kg mangga masak ranum - kupas kulit dan hiris nipis
250 gram Philadelphia Cream Cheese - kali ini Amie gunakan jenama Anchor
2 tin (300gram setiap 1 tin) Nestle Cream
300ml Sweeted Cream - boleh gunakan sukatan sendiri untuk rasa manis yang dikehendaki
susu cair - pilihan (Amie tidak gunakan)
bekas persegi ukuiran 8" X 8" 

Cara:
1. Pukul Philadelphia Cream Cheese / Anchor Cream Cheese, Nestle Cream dan Sweeted Cream menggunakan mixer sehingga kembang- pukul cream cheese dulu sampai licin, kemudian diikuti dengan nestle cream - lepas tu bubuh susu pekat pula.... (sweeted cream).
2. Ambil satu senduk besar campuran krim di atas dan tuang  merata di bahagian dasar bekas persegi.
3. Susun 3X3  biskut berjumlah 9 keping.
4. Tuangkan satu senduk campuran krim dan sapu merata di atas susunan biskut.
5. Susun kepingan hirisan mangga di atasnya.
6. Tuangkan satu senduk lagi campuran krim dan sapu merata di atas susunan biskut.
7. Susun lagi 3X3  biskut sebanyak 9 keping.
8. Ulangi langkah 4, 5 dan 6 sehinggalah habis 27 keping biskut.
9. Tuangkan lebih sedikit campuran krim ke atas kepingan biskut yang terakhir.
9. Tutup bekas persegi tadi dan masukkan ke dalam peti sejuk. Sekiranya ingin dinikmati segera, bolehlah simpan di bahagian beku selama 1 jam tetapi sekiranya tidak untuk segera dimakan, bolehlah simpan di bahagian bawah sahaja sehingga sejuk.
10. Keluarkan bekas dari peti sejuk, dan potong untuk dinikmati.

Amie gunakan loose bottom cake pan, supaya lebih mudah untuk keluarkan Mango Casablanca sekiranya hendak dipotong.


Saja bubuh lebih-lebih hirisan mangga di atasnya tu... amacam? Cukup menggoda selera?



Adeeeeeehhhh... hancusssssss dietku!

10 ulasan:

Bbwana adienia berkata...

sangat tergoda tengok mango Casablanca tu kak..telan liur ni..

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

Salam Amie.Bila la nk membuat..merasa Mango Casablanca ni (^_^)

mama sara nur berkata...

Assalam k amie
Telan airliur tgknya, mangga dan cheese tgh bayangkan enaknya he hee memang hilang nk diet

blog-tips-kurus berkata...

kak, saya dah copy resipi.
(tapi entah kapan nak buat.. huhu!)

asyifa mustaffa berkata...

Mmg hancus diet tgk ini kak....mmg x bole than la klau ada dpn mata....

Norpa Keezah berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
rostina76 berkata...

masyaALLAH k.amie…..tergoda giler tgk ni. huhu makin gebus & lemak berkrim le badan ros nanti.

ummiross berkata...

Salam bertamu dan bertemu kembali Amie..

Meleleh cheese tu,kecur ummi tengok,m emang sedap mango casablanca ni Amie..

Fiza Lgk berkata...

Sedapnya K.Amie....entah bilalah dapat buat ni.

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

Salma Amie..minta izin copy resepi Sayur Campur Lemak Putih...terima kasih