ADSENSE

Isnin, 21 Oktober 2013

Belajar Buat Puff Pastry : Hands-On - Puff Pastry Course

Jumpa lagi.... 
Nampaknya minggu ini Amie cukup sibuk dengan pelbagai tugasan rasmi, dan dalam kesibukan itu Amie sempat juga menghabiskan 'cuti' hujung minggu dengan menyambung aktiviti menimba ilmu di kelas masakan. Gambar-gambar di bawah ini merupakan hasil air tangan Amie dalam kelas masakan bersama Chef Khoo pada hari Ahad (kelmarin). Tentu ramai yang sudah biasa mendengar puff pastry dan membuat sendiri di rumah. Rasanya.... kita lebih suka beli yang sudah siap, dan hanya perlu sediakan inti dan kemudian bakar sehingga masak. Amie berpeluang untuk membuat sendiri puff pastry dan sangat berpuas hati dengan hasilnya yang berlapis-lapis, rangup dan sudah semestinya sedap! Namun begitu.... untuk mencubanya sendiri di dapur, terpaksalah berfikir panjang sebab masih bingung-bingung dengan langkah demi langkah untuk melipat-lipat, menggelek dan sebagainya! Apa pun Amie paparkan hasil kelas masakan kami di bawah ini untuk rujukan dan kenang-kenangan.


Setelah berjaya menyiapkan puff pastry masing-masing, kami meneruskan langkah seterusnya dengan membuat Chicken Pie.



Ini inti Chicken Pie yang sudah semestinya sedap & lazat!



Ha aha hahah.... gambar Chicken Pie di atas tu hasil keras tangan Amie tau.... tangkap gambar satu je untuk Chicken Pie ini, sebab  Chicken Pie yang lainnya  (hasil tangan Amie) nampak jelek.



Nampak tak lapis-lapis yang entah berapa tu.... Ini satu lagi hasil keras tangan Amie... Sardine Puff. Dan gambarnya pun Amie ambik satu je... yang kira okeylah untuk pandangan mata... hihihiiii! Walaaa laaaaa.... terlupa ambil gambar Curry Puff pulak! Adeeehhh... sayangnya! Tak ada gambar kenanganlah ye.



Ini Pizza Sausage Puff.... ini yang best ni! Senang-senang nanti beli je puff pastry yang dah siap di kedai tu, bawa masuk dapur buat Pizza Sausage Puff!



Apa ni.... inilah Peach Puff. Senang je nak buat... masukkan custard dalamnya tu dengan hirisan buah peach!



Ini Cheese Stick Puff. Rangup! Krup krraaapppp!



Ini pulak Blueberry Puff....



Blueberry Puff yang simple! Tapi... nampak tak lapis-lapisnya tu... he heheh seronoknya Amie sebab berjaya menghasilkannya!

La la laaaaa.... terlepas pandang puff yang lain  (tak terambil gambar) termasuk Chicken Currf Puff,  Fried Mixed Vegetable Puff, Japanese Crispy Puff,  dan Almond Crispy Puff!
Apa pun.... asas pembuatan puff pastry tetap sama, cuma perlukan sedikit kreativiti untuk mempelbagaikan hasilnya untuk hidangan keluarga!

3 ulasan:

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

Salam Amie..bestnya g tambah ilmu masakan,nampak sedap2 juadah yg diajar tu.

Ena berkata...

assalam kak..

wahhh.. terbaik lah..

Mamasya berkata...

Aslmkum Amie...

bestnya dpt belajar mcm2 ttg puff pastry....semua sedap2 belaka. lepas ni dah boleh buat sendiri..