Jom Sarapan Kuey Teow Goreng Simple Dimple....

11:33 PG

Hai teman-teman sayang... selamat pagi dan selamat berhujung minggu! Dah sarapan ke belum... eh eehehhh... sekarang dah pukul 11.30lah. Ni dah masuk waktu makan tengahari nih!


Sebelum mengadap hidangan tengahari jom sarapan dulu dengan Kuey Teow Goreng Simple Dimple di dapur Amie.

Bahan-bahan:
700 gram kuey teow - bilas dan toskan
1 cawan potongan dada ayam
20 biji bebola ikan - belah 2
1 cawan hirisan sayur kobis
1 cawan taugeh
1 cawan potongan daun kucai
3 biji lada merah - hiris
5 biji bawang merah - tumbuk
3 biji bawang putih - tumbuk
4 sudu cili sos
2 sudu tomato sos
1 sudu sos tiram
4 sudu kicap manis
1 sudu makan serbuk pati ayam
minyak

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan tumbuk hingga wangi.
2. Masukkan potongan dada ayam dan masak hingga daging empuk.
3. Masukkan sayur kobis, cili sos, tomato sos, dan sos tiram. Gaul sebati.
4. Masukkan kuey teow dan kacau gaul seketika.
5. Masukkan kicap, hirisan lada merah, daun kucai dan taugeh. 
6. Taburkan serbuk pati ayam. Kacau rata.
7. Angkat dan hidangkan.


Jom nikmati Kuey Teow Goreng Simple Dimple!

5 comments

  1. salam Mie, amboii cantiknya kueteow tu lama akak makan masakan Amie, nak sepinggan buleh?

    BalasPadam
  2. simple dimple tapi tebtunta sedaaaappp!

    BalasPadam
  3. Aslmkum Amie

    mcm2 ada dlm entry kali ni...semuanya nampak sedap. kek lapis Amie tu cantik lapisannya.
    Happy belated bday buat Fuad. Special hidangan utk bday Fuad dimasak sendiri oleh ibu....air tangan ibu itu yg istimewa , tambah makanan pula sedap...dg American Brown Cheese Cake dan Ayam Panggang Madu...nampak enak sgt..

    BalasPadam
  4. Kak Noor,
    teringat istilah simple dimple kapadia Kak Noor...

    Whitecappuccino,
    sedapp...

    Mamasya,
    waalaikumussalam....
    tq Mamasya, suka sangat;ah Fuad dapat apaa yang dia mahu.

    BalasPadam
  5. Sedapnya..pagi ni nak masak kuew teow,,,sebm ni Zaty plg tak suka kalau umi msak greng kuew teow,,skang ni encik suami suka..ttbe dah jadi pebret,,hehheheh..

    Zatytiey.blogspot.com

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe