Ikan Bolu @ Milkfish Rebus Kunyit, Peria Masak Tumis & Sambal Tomato

6:33 PTG

Hari ini lauk antara pedas dan  tak pedas weh! Ikan Bolu @ Milkfish Rebus Kunyit tapi bubuh juga cili padi. Boleh picit-picit untuk rasa kepedasannya, maklumlah kalau diketuk atau ditumbuk lebur dalam periuk, rasa pedaslah kuahnya. Nanti ada yang tak mahu makan pulak! Lepas tu tumis peria pulak. Tumbuk kasar beberapa biji cili padi dengan udang kering ... ada rasa pedas jugalah walaupun gunakan cili padi minyak. Dan Nak pedas lagi? Boleh saja.... sediakan sedikit Sambal Tomato. Siap. Bolehlah dihidangkan.... dan seperti biasa Amie sajikan hidangan ini merangkap makan tengahari & malam, maklumlah hampir pukul 4 petang barulah siap memasak setelah berkejar pulang dari kerja.


Nampak saja ketiga-tiga lauk di atas menggunakan cili padi, tapi pedasnya taklah sampai terjelir lidah macam tergigit cili padi burung tu!



Ini Ikan Bolu @ Milkfish Rebus Kunyit. Amie namakan begini sebab selalu terjumpa menu begini di mana-mana kedai makan. Siap dengan cili padi sebiji-sebiji lagi tu. Biasanya ada serai saja, tapi tangan Amie saja gatal petik daun limau purut nak bagi aroma Ikan Bolu Rebus Kunyit ni tambah menyengat! Sebenarnya bau serai yang dititik saja pun dah cukup, apalagi kalau ditambah dengan kunyit hidup... haaaa kalau nak sedap kenalah gunakan kunyit hidup, memang aromanya berbeza jika kita gunakan serbuk kunyit. Tapi kalau tak jumpa kunyit hidup, kunyit serbuk pun boleh, tak menyalahi undang-undang pun.
Sebenarnya dah banyak kali tayang resepi ini, tapi nak buat tayangan lagi untuk kali yang entah ke berapa, sebab suka ikan ini, dan suka sangat masak cara begini! Ringkas, mudah, cepat siap dan yang penting sihat berkhasiat!

Resepi : Ikan Bolu @ Milkfish Rebus Kunyit

Bahan-bahan :
1 ekor ikan bolu - bersihkan dan potong 5
2 batang serai - dititik
5 helai daun limau purut
1 labu bawang besar - mayang kasar
10 biji cili padi minyak - buang tangkai
1-2 keping asam gelugur
2 biji tomato - belah 2
garam / perasa pilihan
800ml air

Bahan tumbuk:
3 biji bawang putih
3 biji bawang merah
1 inci kunyit hidup

Cara:
1. Panaskan air di dalam periuk. Masukkan semua bahan tumbuk bersama serai, bawang besar, dan asam gelugur dan cili padi minyak.
2. Setelah mendidih, masukkan ikan dan biarkan hingga masak  antara 5-7 minit.
3. Masukkan daun limau purut dan tomato.
4. Perasakan dengan garam / perasa pilihan.
5. Padamkan api dapur.


Sementara menunggu ikan masak di dalam periuk, mari sediakan bahan untuk sayur pulak. Lama tak makan peria. Memang Amie suka peria, dan rasanya taklah sepahit mana. Amie suka makan peria sebab boleh bantu bersihkan dan cuci perut kita!

Resepi : Peria Masak Tumis

Bahan-bahan:
1 biji peria - belah 2, keluarkan biji dan hiris nipis atau tebal ikut citarasa
1 biji telur - pukul ringan dan ketepikan
garam / perasa pilihan
minyak

Bahan tumbuk kasar :
3 biji bawang putih
3 biji bawang merah
2 sudu makan udang kering - rendam seketika
7 biji cili padi minyak

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis semua bahan tumbuk hingga wangi.
2. Masukkan peria dan gaul rata.
3. Masukkan garam / perasa pilihan. Sebatikan.
4. Tuangkan telur secara merata di atas tumisan peria. Biarkan seketika.
5. Gaul sekali lagi.
6. Padamkan api dapur.


Tak lengkap rasanya kalau tak ada sambal, walaupun dah ada cili di dalam kedua-dua menu tapi .... he heheh nak buat Sambal Tomatolah pulak.

Resepi : Sambal Tomato

10 biji cili padi minyak
1 biji tomato merah - buang kulit dan potong dadu / cincang
1/2 labu bawang besar - mayang halus
1 keping belacan sebesar ibu jari - digoreng
3 biji limau kasturi - ambil jusnya
garam /  gula / perasa pilihan secukupnya

Cara:
1. Tumbuk cili padi bersama belacan, garam  / gula / perasa pilihan.
2. Masukkan bawang besar dan tomato. Lenyek dengan alu lesung hingga separuh lunyai.
3. Perahkan jus limau kasturi.
4. Sedia untuk dihidangkan.

8 comments

  1. suka makan milk fish ini walupun banyak tulang nya, sayang dui kch ngga ada ikan bandeng ini.. huhuhu
    tumpang makan yah di rumah kak Amie... hehehe

    BalasPadam
  2. hai Mie, aduh semua nya buat akak tergoda lah dengan milkfish nya, peria nya yg pahit2 gitu dan sambal tomat waduh2 mmg kena dah tu

    BalasPadam
  3. Melly,
    jadi inilah ikan bandeng yah...

    Kak Noor,
    khasiat peria tu yang buat kita rasa berselera nak makannya kan kak.

    BalasPadam
  4. Sy suka peria tu kak...mmg sedap goreng cmtu...:-)

    K.amie, bila tuka template blog ni....merah menyala gitu...:-)

    BalasPadam
  5. eh eh.... ada orang cat rumah baru ya... terkejut tadi tengok merah menyala... :) hujung minggu lepas saya pi tesco baru la nampak camana rupanya milkfish tu... pasti sedap kan

    BalasPadam
  6. salam Amie...punya la lama tak dtg sini..dah cantik 'blog' Amie..merah gitu!
    Klu kat umah atie mmg semuanya msknnya pedas2!!

    BalasPadam
  7. ooo Kak Amie...
    sambal tomato...tumis peria...n ikan bolu kegemaran gue...mari sini...lapar ni..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe