Mango, Red & Green Apple Smoothies

10:00 PG

Oh! Hari ini cuaca sungguh terik walau pun jam baru menunjukkan pukul 9.51 pagi! Nampaknya sinaran cahaya matahari yang muncul dari arah Laut Sulu menerangi seluruh daerah Lahad Datu dengan teriknya. Elok benarlah pagi-pagi cuaca panas begini Amie sediakan smoothies. Mangga, epal hijau dan epal merah sudah disejukbekukan sejak malam tadi. Jadi, cuma tambahkan yogurt asli dan susu segar serta sedikit madu (sebab kehabisan stok gula pasir) saja ke dalam pengisar!


Resepi : Mango, Red & Green Apple Smoothies
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
2 biji mangga masak ranum - anggaran berat 400 gram - buang kulit dan potong kecil
2 biji epal hijau - cuci bersih dan potong dadu
2 biji epal merah - cuci bersih dan potong dadu
200ml yogurt asli
200ml susu segar
2 sudu makan madu

Cara:
1. Sejukbekukan mangga, epal hijau dan merah sekurang-kurangnya 2 jam.
2. Campurkan kesemua buah sejukbeku tadi bersama yogurt asli, susu segar dan madu ke dalam pengisar.
3. Kisar hingga halus dan lembut.
4. Tuang ke dalam gelas.
5. Sedia untuk dinikmati.


Sekarang ni kalau nak buat smoothies kena buat lebih sikit sebab Encik Suami dan anak-anak dah jadi peminat tegar!



5 comments

  1. salam kak amie..

    segar dan sedapnnya smoothies tu..

    BalasPadam
  2. Assalam kak amie. Sedapnya smoothies tu. Tak pernah try lagi. Tapi di Bintulu ni hujan, nka buat pun tak kena. Kena tunggu cuaca panas, baru ngam nak try.Simpan dulu resepi.hihi

    BalasPadam
  3. assalam Amie..kalau Amie tayang gambar smoothies memang buat acik terliur

    BalasPadam
  4. Arg....nyaman menyegarkan...
    Tambahan lak sumanya bahan segar...
    sungguh menggoda tekak tambah lak cuaca panas la ni

    BalasPadam
  5. eh kak amie ni... saja je goda kitorang kan... kalau dapat barang segelas tu aduhhhhh sedapnya. tambah2 panas kat kg ni nak cari ais ke kerjanya

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe