Tips Dunia Kulinari

5:01 PTG

Hilangkan Bau dan Rasa Pada Pengisar


Ehsan : Google

Bau dan rasa bahan makanan yang dikisar biasanya boleh mengganggu rasa bahan makanan lain yang turut dikisar menggunakan pengisar yang sama. Bagi menghilangkan rasa tersebut, ambil tiga sudu besar garam halus, kemudian masukkan secawan air dan kisar atau goncangkan mesin pengisar tersebut. In shaa Allah bau dan rasa pada pengisar akan hilang dengan serta-merta.

Membersihkan Minyak Gorengan
Jika anda menghadapi masalah kehitaman pada minyak gorengan, ambil beberapa keping asam gelugur dan masukkan ke dalam kuali bersama bahan gorengan anda. Asam gelugur tadi akan menyerap kehitaman pada minyak gorengan anda. Hasilnya anda dapat menggunakanminyak goreng tadi beberapa kali.

Hilangkan Kotoran Pada Kulit Kerang
Ambil segenggam garam kasar, masukkan ke dalam bekas berisi air yang mengandungi kerang. Kemudian potong lebih kurang 3cm pelepah pisang dan gunakan ia untuk menggosok kulit kerang tersebut. Hasilnya dapat dilihat dalam masa 2 minit.

Daun Limau Purut Tidak Layu
Masukkan daun limau purut tersebut ke dalam bekas kedap udara. Kemudian simpan di tempat beku dalam peti sejuk. Hasilnya daun itu segar harum dan boleh digunakan lagi.

Hilangkan Pahit Mi Kuning
Untuk menghilangkan rasa pahit mi, cuba anda rendamkan mi di dalam air suam yang dicampurkan dengan sesudu gula. Toskan selepas 15 minit. Hasilnya rasa pahit pada mi tiada lagi.

Udang Segar
Udang yang disimpan lama di dalam peti sejuk pastinya akan menjadi hitam di bahagian kepada dan kulitnya.  Untuk menjadikan udang tahan lebih lama, campurkan udang tersebut dengan perahan air limau nipis. Simpan ke dalam peti sejuk untuk beberapa hari.

Sumber :
Majalah SAJI April 2011

2 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe