Ikan Putih Masak Cuka Amie's Little Kitchen Style

11:36 PTG

Assalamualaikum.
Paparan menjelang larut malam.... Ikan Putih Masak Cuka. Resepi campak-campak menggunakan apa sahaja yang ternampak di depan mata dan asalkan dapat diterima tekak! Ini diakibatkan tidak tahu hendak makan apa, dan tidak terfikir untuk masak apa... ada ke begitu? Kadang-kadang kot! Barangkali juga disebabkan asyik makan ikan rebus.... rebus dan rebus! Ikan masak singgang kira ikan rebus. Ikan Masak pindang pun kira rebus... sup pun rebus juga! Ayam rebus.... kalau bubuh air semuanya kira rebus! Musim berpantangku sudah berakhir! Pejam celik, pejam celik sudah mencecah hari ke 44! Tak larat dah nak makan yang rebus, yang bakar, yang panggang.....


Ada tak orang masak ikan bercuka dibubuh biji sawi? Amie bubuh tau... Encik Suami kata lauk Ikan Putih Masak Cuka sedap! Nampaknya kalau sudah memenuhi selera keluarga, dikira  sedaplah resepi ini. Syukur... bertuah badan dapat pasangan yang tak banyak songel!



Resepi : Ikan Putih Masak Cuka
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
4 keping ikan putih
4 sudu makan cuka
1 batang timun - potong ikut suka
1/2 batang lobak merah - potong ikut suka
2 labu bawang besar - belah 4
2 biji cili merah - belah 2
7 ulas bawang putih
1 sudu teh biji sawi
1 sudu teh serbuk kunyit
garam  / gula / perasa pilihan
1 cawan air
minyak

Bahan kisar:
2cm halia
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah

Cara:
1. Lumurkan ikan dengan sedikit garam dan kunyit. Goreng hingga masak. Ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak. Tumis semua bahan kisar hingga wangi.
3. Masukkan biji sawi, bawang putih, bawang besar, cili merah, timun dan lobak serta serbuk kunyit. Gaul sebati.
4. Tambahkan air dan cuka. Biarkan mendidih.
5. Masukkan ikan goreng dan balik-balikkan sebentar.
6. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
7. Tutup api dapur.


Walaupun main campak-campak tapi resepi ini tetap sedap! Ada rasa sedikit masam, manis dan masin.... kira cukup rasalah tu... Jumpa lagi.


4 comments

  1. Amie..ini baru campak2 dah nampak sungguh mengiurkan..alahai..sedapnya menu camni..tap tap..ayaq liuq meleles..ehehe..

    BalasPadam
  2. akak...bebrunyi teros perot ni..

    faa suka lauk yg simple2..masam2 macam ni..sedap..

    BalasPadam
  3. kak...pantang jowo 44 hari...merdeka!..hehe...kito sukak iwak masak cuko...

    BalasPadam
  4. Amie.. Sekejap je kan masa berlalu, dah 44 hari rupanya. Alhamdulilah Amie diberi kesihatan yang baik sepanjang berpantang. Baby Firadaus pun tentu dah makin besar, pasti seronok tengok perkembangannya.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe