Ikan Bilis Goreng Rangup

10:00 PG

Assalamualaikum.
Salam ceria di pagi Jumaat yang redup dan nyaman ini. Moga kita dapat memulakan hari yang penuh keberkatan ini dengan hati yang tenang dan sentiasa berlapang dada dalam menghadapi apa jua situasi. Sudah sarapan pagi? He he heh... tanya pulak tentang sarapan, macamlah nak kongsi paparan menu pagi. Sebenarnya paparan kali ini merupakan hidangan kelmarin. Jom... kita ratah-ratah Ikan Bilis Goreng Rangup di bawah ini.


Amie gunakan ikan bilis basah saiz besar. Buang perutnya, siripnya, kepalanya, tulangnya dan ekornya dulu ye.... Tak banyak pun, cuma 500 gram saja. Tapi bila makan, sekejap saja dah licin!

Resepi : Ikan Bilis Goreng Rangup
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
500 gram ikan bilis basah / segar - bersihkan - buang perut, kepala, tulang dan ekor
1 biji putih telur
1 sudu teh serbuk ENO
3 sudu makan tepung gandum
2 sudu makan tepung jagung
1 sudu makan perencah MAGGI Cukup Rasa
5 batang daun sup (gunakan daun ketumbar lagi bagus) - hiris halus
minyak

Bahan tumbuk:
1 inci halia
1/2 sudu makan lada putih
3 ulas bawang putih

Cara:
1. Campur ikan bilis dengan semua bahan tumbuk. Tambahkan perencah Maggi Cukup Rasa, dan daun sup.
2. Gaul bahan di atas dengan putih telur hingga sebati.
3. Masukkan serbuk ENO, tepung gandum dan tepung jagung. Gaul lagi.
4. Goreng hingga garing.
5. Sedia dihidangkan untuk dimakan bersama nasi atai ratah bersama sos kegemaran.



Sedap dimakan begitu saja!



Selamat mencuba.....



12 comments

  1. Sedapnya kak amie, buat kudap2 best ni

    BalasPadam
  2. nampak rangup saja.kat Kota Bharu ni tak ada ikan bilis macam tu.

    BalasPadam
  3. Amie..sedapnya, ratah je pun ok ni.

    BalasPadam
  4. sedapnya kak, qema suka ratah ikan bilis goreng nih :)

    BalasPadam
  5. Patutlah nampak besar ikan bilis kak amie ni, rupanya guna ikan bilis segar...
    menarik rcp ni..bole cuba nanti..tp guna ikan bilis jer la..kalau yg segar terasa malassss sangat nk buang perut tuh..

    BalasPadam
  6. Menu wajib masa dlm pantang...hehe..makan x jemu2....:-)

    BalasPadam
  7. sedap ni sis...menu paling sedap bila bersahur...kebetulan Ramadhan kian menghampirikan....nasi panas2 dan kalau ratah cenggitu lagi best...:)

    BalasPadam
  8. menu ringkas tapi menyelerakan ni..kalau perut lapar, maunya makan nasi bertambah2...

    BalasPadam
  9. salam amie...
    tgk amie tayang menu ni.. teringat dulu2 ma saya pun rajin buat juga ikan bilis mcm ni.. kami panggil ikan celup tepong & ikannya memang guna ikan bilis basah... kat sini jarang jumpa bilis basah di kedai2 runcit.. kalau ke pasar besar memang ada.. tp bermusim juga kan... sedapnyerr.. kami pun mkn meratah je.. cicah dgn sos cili... nostalgialah menu ni amie..

    BalasPadam
  10. nampaknya kena cari ikan bilis bsar lah ni Mie lazat dan ranggup nampanya tu,jom nk gi pasar lah lepas ni hee

    BalasPadam
  11. uii..sedapnnya! tp tak pernah beli bilis segar.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe