Kek Kukus Haw Flakes & Cranberry

7:58 PTG

Assalamualaikum.
Nampaknya hari ini  Amie puas betul tidur! Tidur petang pula tu! Maklumlah semenjak dua menjak ini siang malam duduk di rumah tak ke mana-mana. Bangun tidur perut terasa lapar pula. Teringat kek kukus yang Amie buat sambil sediakan hidangan tengahari tadi. Ha..... inilah hasilnya.




Resepi asalnya Kek Kukus Asam Manis daripada dapur Yatie Memories - Sinar Kehidupanku yang dipanjangkan dari dapur Ita Masam Manis. Amie sudah mencubanya untuk pertama kali pada minggu lepas, dan oleh kerana bahan yang digunakan pun masih ada dalam simpanan, jadi Amie teruskanlah projek mengukus kek ini untuk hidangan petang. Bagaimanapun memandangkan Amie hanya 40 gram kepingan haw flakes, jadi Amie tambah 60 gram cranberry kering. Amie pun turut melakukan sedikit penderhakaan dengan menambah beberapa titik pewarna merah jambu ke dalam adunan.


Bahan-Bahan:
  • 325 gm mentega
  • 250 gm gula kastor
  • 300 gm tepung naik sendiri
  • 6 biji telur
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • beberapa titik pewarna merah jambu
  • 100 gram kepingan asam manis ~ dipotong halus ( Amie gunakan 40 gram kepingan haw flakes dan 60 gram cranberry kering)

Cara- Caranya:

  1. Sediakan loyang berukuran 8x8x3 inci. Sapukan mentega pada loyang dan alas dasar loyang dengan kertas kek. Panaskan kukusan dengan api yang besar.
  2. Pukul mentega dan gula hingga sebati. Masukkan telur satu persatu dan terus memukul hingga rata.
  3. Tambahkan esen vanilla dan pewarna merah jambu dan teruskan pukul. Akhir sekali masukkan tepung dan kepingan asam manis.
  4. Tuangkan adunan yang telah siap ke dalam loyang. Tutup loyang dengan kepingan aluminium foil.
  5. Kukus kek selama 1 jam dengan api yang besar atau sehingga kek masak dengan sempurna.
  6. Sejukkan kek sepenuhnya di atas redai setelah masak sebelum dipotong dan dihidangkan. 

**Aluminium foil hendaklah disapukan mentega di permukaan yang hendak ditutup adunan. Maksudnya di sebelah bawah supaya kek tak melekat bila dah masak nanti. Selamat Mencuba. 



Esok.... sekolah kami ditutup! Harap keadaan akan segera kembali pulih seperti sedia kala.... tapi entahlah... memandangkan sudah merata tempat pencerobohan dilakukan!

17 comments

  1. enak ei...pingin nyicipi jugak..

    BalasPadam
  2. Sedap gebu nmpk kek nih.
    Risau tun dgr, semoga selamat semuanya amiinn

    BalasPadam
  3. Kak Amie sedapnya. .
    Semoga keadaan disana kembali pulih. Takut jg bila dgr berita ttg keadaan di sana.

    BalasPadam
  4. nampak gebus kek kukus Amie ni teringin nak mencuba merasa tapi malas nak buat jugak haha

    BalasPadam
  5. Sedapnya....
    Harap2 segalanya cepat pulih dan kembali seperti biasa....

    BalasPadam
  6. semua kek amie buat wc terliur.harap keadaan segera pulih..bimbang !

    BalasPadam
  7. Fulamak, dari hari tu duk terliur kek kukus haw flakes, ni datang pulak yang ada cranberry,sungguh2 menggoda selera ni Amie.

    BalasPadam
  8. Assalam kak amie,rajinnyer akk mengukus kek..Nmpk moist n sdp jerk..sy tadi g soping duk igt nk bli cranberry kering tuh nk wat kek juga,tapi lupalah pula,huhu..Kak pasnih xleh wat kek dah kak,kna jimat telur pula,hihi..
    Ape pun kan sy doakan keadaan kembali aman seperti sediakala..Take care ya kak..

    BalasPadam
  9. Bikin jeles jak kek kukus ni...mau ambik dua slice jak buat sarapan esok...

    BalasPadam
  10. akak memang suka buat kek kukus kan? nampak gebuss je plak tu semuanya..hihi

    BalasPadam
  11. As'salam Amie

    ct doakan segalanya dilindungi dan bimbang juga dengan keadaan di sana.

    menarik keknya dan cantik warna buat ct ingin merasa sama bersama secangkir teh Sabah :)

    BalasPadam
  12. Salam Amie, out-o-topic,doakan semuanya selamat & keadaan kembali spt biasa.

    BalasPadam
  13. moga selamat semuanya

    nampak sangat sedap kak amie, terliur pulak hihi

    BalasPadam
  14. kak amie, semoga semuanya kembali normal kak.....sedanya kek akak..nak kena try nie

    BalasPadam
  15. Assalamualaikum...

    Pertama..emmmm kek ni nampak sedap sangat.terbayang plak gabungan rasa hwa flake dan cranberi tu

    Dan second....
    Di doakan semoga semuanya cepat2 berakhir dan negara kita kembali aman tanpa ada lagi pertumpahan darah..Sedih dan tank sanggup nak dengar/baca berita2 pemergian prajurit kita yang rela berbakti untuk negara tercinta walau nyawa jadi pertaruhan...

    BalasPadam
  16. Nampak sedap kek Amie, kek asam manis antara kek yang makchaq suka (makchaq bukan peminat kek)

    Sedih bila baca mengenai perwira kita yang terkorban dengan mayat dicincang dan disembelih.. semoga semuanya segera berakhir..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe